ГАЛЕРИЯ: ГЕНЕРАЛ ЯВОР МАТЕЕВ И СКСО УЧАСТВАХА В ОТБЕЛЯЗВАНЕТО НА 100 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ГОЛЕМИЯ ПАРАШУТИСТ ПОЛКОВНИК СТЕФАН КАЛЪПЧИЕВ

Pan.bg 22 яну 2021 | 14:49 views (2618) commentaries(0)
img
На 22 януари 2021 г. в София на Паметника на парашутиста между Народното събрание и СУ „Кл. Охридски“ бе отбелязана вековната годишнина от рождението на един от най-изтъкнатите български парашутисти - полковник Стефан Калъпчиев. На мероприятието присъстваха сина му Валери Калъпчиев, негови съратници и колеги, сред които доайенът на Парашутно-десантната служба на ВВС о. з. полк. Любомир Пръвчев, членове на Съюза на парашутистите в България начело с председателя на клуба в София Стефан Гълъбов.

Военнослужещи от Съвместното командване на специалните операции поднесоха венец от командира на СКСО генерал-майор Явор Матеев и от целия личен състав на командването – наследник на славната парашутна дружина.

image

След церемонията командирът на СКСО ген.-майор Явор Матеев сподели пред списание "Клуб КРИЛЕ":

„Полк. Калъпчиев е знакова личност за българския парашутизъм. Бил е началник на парашутната школа на летище Божурище, третия командир на Парашутната дружина, един от тримата световни рекордьори по парашутизъм на България извършили скок от стратосферата. Полк. Калъпчиев е много заслужила фигура, която ние няма как да не дойдем и да почетем неговата памет. Нашето присъствие е преклонение и уважение от действащите парашутисти в БА в момента към делото и живота на полк. Стефан Калъпчиев. Длъжни сме да го правим и да предаваме на следващите поколения“.

На въпрос на българското авиационно списание „Клуб КРИЛЕ“ за парашутните постижение на полк. Калъпчиев, ген.-майро Явор Матеев отговори:

„В онези години които са били изпълнени с ентусиазъм и романтиката на прохождащия в България парашутизъм в България и желанието да се поставят световни рекорди за овладяване на парашутния скок полк. Калъпчиев е бил един от първите. На ръба на човешките възможности, дори предизвиквайки съдбата, първопроходците са се стремили да поставят рекорди със скокове от различна височина и различни метеоусловия. Такъв скок е изпълнен от полк. Калъпчиев, полк. Крумов и Чавдар Джуров от стратосферата, от максималната височина до която е можел да достигне по онова време самолет на българските ВВС и това е първия в света успешно изпълнен скок от стратосферата. Знаете преди години колко се изписа за скока на Баумгартнер от 39 000 m, но скока на българските парашутисти макар и от 3 пъти по-малка височина, също е от стратосферата, която започва от 10 500-11
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >
000 m, при това с техниката с което са разполагали по онова време. На практика те скачат само с едни кожени костюми и нищо повече в сравнение с високотехнологичния костюм на Баумгартнер. Така че постижението на Калъпчиев, Крумови и Джуров е признато за световен рекорд. FAI, която регистрира рекордите в авиацията, излиза със становище че тези скокове застрашават човешкия живот и препоръчва да не се изпълняват. Реално тази скокове по онова време са били на тавана на човешките възможности и са застрашавали живота на тези които ги изпълняват. Факта че българските парашутисти са предприели това предизвикателство и са го изпълнили показва силата, волята и стремежа да се докажат“.


Биография на полк. Стефан Костадинов Калъпчиев
Роден е на 22 януари 1921 г. в село Грамада (дн. квартал на Благоевград). Като ученик е деен член на РМС. Участва в комунистическото съпротивително движение по време на Втората световна война. Ятак на своя брат, партизанина Никола Калъпчиев и Годноджумайската партизанска чета. През 1943 г. е мобилизиран в окупационния корпус в Югославия. Дезертира и става партизанин в Югославската народна освободителна армия. Участва в посрещането на мисия „Виктор“ (парашутна група на Иван Винаров, Щерьо Атанасов и др.) за усилване командването на НОВА. Техният десант го спечелва за парашутизма. Става първия командир на Интернационалния войнишки батальон от състава на НОВА. Провежда диверсионни акции в тила на Вермахта в Югославия.
След 9 септември 1944 г. започва да се занимава с парашутизъм. Служи в БНА. Командир на Парашутната дружина от 1947 г., началник на Военното училище (във Враждебна) и Парашутно-десантната служба на ПВО и ВВС.
Въвежда височинните скокове със задържане и незабавно отваряне на парашута (1957 г.). Постига 5 световни и 7 републикански височинни рекорда по парашутизъм. Той е първият българин, който изпълнява парашутни скокове чрез катапултиране. Извършва над 2000 парашутни скока. Награден от FAI (FÉDÉRATION AÉRONAUTIQUE INTERNATIONALE) за особени заслуги към авиационните спортове с почетния диплом „Пол Тазандие“. Загива на 25 февруари 1964 г. на летище Божурище при скок с парашут от вертолет, на 43-годишна възраст.

Димитър Ставрев, ПАН.БГ

Още за полковник Калъпчиев може да прочетете от спомените на неговия приятел полковник Пръвчев:
https://pan.bg/view_article-53-21970-50-godini-ot-tragichnata-smyrt-na-polkKalypchiev.htmlНавигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


ГАЛЕРИЯ: ГЕНЕРАЛ ЯВОР МАТЕЕВ И СКСО УЧАСТВАХА В ОТБЕЛЯЗВАНЕТО НА 100 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ГОЛЕМИЯ ПАРАШУТИСТ ПОЛКОВНИК СТЕФАН КАЛЪПЧИЕВ

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/3 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка