Министър Каракачанов за съвместната подготовка на СКСО на летище Чешнигирово: Съвместните подготовки развиват умения и качества в общ интерес (ГАЛЕРИЯ)

Pan.bg 02 мар 2021 | 14:19 views (3186) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на Пресцентъра на МОМинистърът на отбраната Красимир Каракачанов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов изразиха удовлетворение от високото ниво на изпълнение на задачите по време на съвместната подготовка на военнослужещите от Съвместното командване на специалните операции (СКСО) и от армията на Великобритания. На летище „Чешнигирово“ на 2 март 2021 г., се проведе ден за високопоставени гости, на който присъстваха още Н. Пр. Роб Диксън, посланик на Обединеното Кралство Великобритания и Северна Ирландия, както и представители на Министерството на отбраната.

„Това са момчета, на които ще разчитаме в първите часове на евентуален конфликт. Подготовката им е много добра, а посредством подобни съвместни учения с военнослужещи от армиите на други наши съюзнически държави тя се издига на все по-високо ниво“, посочи министърът на отбраната Красимир Каракачанов след демонстрацията на бойни способности. Той поздрави участниците в демонстрациите с думите: „Благодаря за доверието, което имаха към мен, и за старанието, което положиха. Когато един войник, без значение дали е в Силите за специални операции, Сухопътните войски, флота, авиацията, получава отношение и бъде мотивиран, той си изпълнява много добре задълженията“.

„На момчетата от нашите специални сили много пъти съм казвал, че те винаги могат да докажат своя девиз - „Там, където другите не могат“. За тези 4 години съм наблюдавал много пъти вашите способности. Убеден съм, че ако се наложи вие първи да застанете срещу противник, ще го направите по възможно най-добрия начин. На всички участници в това съвместно учение пожелавам то да завърши успешно, пожелавам здраве (особено необходимо точно в тази ситуация на пандемия), както и успешна служба“.

Министър Каракачанов поздрави британските военнослужещи, участващи в подготовката, с думите: „Добре дошли в България на нашите британски приятели. Радвам се, че сте тук, и че с нашите Специални сили развивате умения и качества, които ще бъдат необходими, ако се наложи, за да утвърждаваме общите си интереси като европейски държави“.

На летище „Чешнегирово“ военнослужещи от СКСО направиха огнева тренировка с използване на симулационни боеприпаси, занятия по водене на огън от движение чрез преодоляване на препятствия и използване на укрития, приложиха стандартни оперативни процедури при водене на бой в затворени пространства. Съвместни българо-британски екипи направиха демонстрация по неутрализиране на терористи в сграда с
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >
използване на симулационни боеприпаси. Тези и други задачи, специфични за действията на специалните сили на различни терени и при различни условия, са отработвани в продължение на две седмици от българските и британските участници в съвместната подготовка.

Командирът на СКСО генерал-майор Явор Матеев посочи, че целта на съвместната българо-британска подготовка е отработване на тактически действия. „При специалните сили успехът на една малка група в много случаи определя успеха на големите операции. Позволете ми да благодаря на тези мъже, които тренират втора седмица, и ще продължат до 5 март, затова че до този момент успешно и безаварийно водят подготовки в три различни центъра. Убеден съм, че това е в интерес на всички – да се издига на по-високо ниво подготовката на българските и британските военнослужещи, както и оперативната съвместимост и доверието и приятелството помежду им“, каза още генерал-майор Явор Матеев.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, посланикът на Великобритания у нас Н. Пр. Роб Диксън получиха от генерал-майор Явор Матеев символичния знак на съвместната подготовка с датата и мястото на нейното провеждане.

Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Министър Каракачанов за съвместната подготовка на СКСО на летище Чешнигирово: Съвместните подготовки развиват умения и качества в общ интерес (ГАЛЕРИЯ)

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/4 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка