Нов учебно-тренировъчен комплекс на Специалните сили. Част 1 - Министърът на отбраната Красимир Каракачанов откри комплекса (СПЕЦИАЛНА ГАЛЕРИЯ)

Pan.bg 18 мар 2021 | 18:36 views (8311) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
снимки автора
На 18 март 2021 г., точно както бе планирано 10 месеца по-рано и въпреки пандемията от COVID-19, бе открит новия учебно-тренировъчен комплекс на Специалните сили, разположен на учебен полигон Црънча.

Церемонията започна с посрещане на знамената на Република България и на СКСО от представителни роти от всички формирования на СКСО. След това командирът на СКСО ген.-майор Явор Матеев посрещна министъра на отбраната Крисимир Каракачанов и Началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов. Министър Каракачанов се поклони пред знамето на Република България и прие строя на представителните роти.

Гости на церемонията за откриването на новия учебно-тренировъчен център „Црънча“ бяха председателят на Комисията по отбрана в 44-то Народното събрание о. з. ген. Константин Попов, постоянният секретар по отбраната Антон Ластарджиев, Началникът на ВВВУ "Г. Бенковски" бриг. ген. Юлиян Радойски, зам.-командирът на ВВС бриг. ген. Петьо Мирчев, кмета на Пловдив Здравко Димитров, кмета на Пазарджик Тодор Попов, изп. директор на "Оптикс" АД Панагюрище инж. Иван Чолаков, изп. директор на "Самел-90" Петър Георгиев, представители на фирмите изпълнител на проекта и на родолюбиви организации.

Специални гости бяха Знеполския епископ Арсений, викарий на Пловдивски митрополит Николай, и свещенници от Пловдивската епархия.

image

„Специалните сили в Българската армия имат своята славна история. Те не са създадени на книга в мирно време, а по време на война. Учили от най-добрите по онова време, влезли в сражения, дали много жертви в името на защитата на българските национални интереси и териториалната цялост на тогавашното Царство България. Специалните сили винаги са били един род войска, към която се стремяха най-будните, най-силните, най-смелите и може би най-романтично настроените.“

Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов, който днес, 18 март, участва в честването на 78-ата годишнина от сформирането на Парашутната дружина и създаването на българските Специални сили и откриването на новия учебно-тренировъчен комплекс на Учебен център „Црънча“.

„Преди 4 години имаше един незапочнат проект и няколко обещания от предишни мандати… Днес откриваме един възобновен тренировъчен център, с нови сгради и с нови възможности за по-добра подготовка на личния състав. Личен състав, който се обучава не за паради, а за да изпълни най-тежките, отговорни и рисковани мисии, тогава, когато се наложи “, подчерта министърът на отбраната. Той пожела новият учебен център
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >
да бъде добър пример за това какво и в бъдеще трябва да се прави, за да имаме силна и боеспособна армия. „Радвам се, че увеличихме личния състав, направихме командване и успяхме да осигурим 98 бронирани машини, които ще бъдат разположение на Специалните сили“ добави министър Каракачанов. Той пожела на военнослужещите здраве, хъс в подготовката и успешно изпълнение на задачите.


image

„Ускореното развитие на Специалните сили в Българската армия през последните години не е прищявка на държавното и военното ръководство. То е резултат от трезв анализ на динамиката на средата на сигурност, възможните кризисни ситуации и намирането на адекватен отговор“ заяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов в своето приветствие към личния състав на Съвместното командване на специалните операции(СКСО).

Той подчерта, че с вложените инвестиции в развитие на инфраструктура и в осигуряването на ново въоръжение, техника и екипировка, държавното и политическото ръководство на Министерството на отбраната изпълнява своя ангажимент. „За нас остава отговорната задача да напълним със съдържание останалите елементи от отбранителната способност „адекватни Специални сили“, а именно – доктрини, командване и управление, организационна структура, подготовка, личен състав, оперативна съвместимост“, категоричен бе адмирал Ефтимов.

Той връчи награди на отличили се военнослужещи и благодари на командването и целия личен състав на СКСО за полаганите усилия и професионализъм в изпълнение на поставените задачи.

image

В словото си командирът на Съвместното командване на специалните операции генерал-майор Явор Матеев подчерта славната история на Парашутната дружина. „И днес личен състав и формирования от Специалните сили работят, тренират, носят службата на три континента“, каза командирът на СКСО.

Той се обърна с благодарност към министър Каракачанов с думите: „През вашия мандат в Силите са специални операции се извършиха промени, които бяха немислими десетилетия преди това. Беше създадена нова организационна структура, развиха се формированията, реализираха се проекти за милиони, свързани с мобилността, с личната екипировка, с приборите за нощно виждане, със средствата за защита.“ Генерал-майор Матеев благодари и на началника на отбраната за оказаната подкрепа в реализирането на тези проекти.

Церемонията продължи с тържествен водосвет, отслужен от Знеполския епископ Арсения в съслужение със свещеници от Пловдивската епархия.

Церемонията завърши с прерязване на трикольорната лента на новия център от министъра на отбраната Красимир Каракачанов, Началника на отбраната адм. Емил Ефтимов, председатлетя на Комисията по отбрана о. з. ген. Константин Попов, постоянният секретар по отбраната Антон Ластарджиев и командира на СКСО ген.-майор Явор Матеев.

Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Нов учебно-тренировъчен комплекс на Специалните сили. Част 1 - Министърът на отбраната Красимир Каракачанов откри комплекса (СПЕЦИАЛНА ГАЛЕРИЯ)

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/14 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка