Rheinmetall Spectac - иновативна зашеметяваща граната за Силите за специални операции на армията и правоприлагащите органи

Pan.bg 25 юни 2021 | 11:36 views (891) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на rheinmetall.com

Rheinmetall представя Spectac, своя иновативен нов несмъртоносен ефектор. Тази правоъгълна зашеметяваща граната е специално проектирана за използване от Специалните сили на армията и правоприлагащите органи. Най-впечатляващата характеристика на лесната за използване Spectac е нейния дизайн, подобен на смартфон, с иницииращ пръстен и възпламенител на клавишно тяло, вградени в правоъгълна кутия с размерите на мобилен телефон.

Нейният нов дизайн предлага редица предимства. С тегло приблизително 350 g, дължина 110 mm, широчина 63 mm и дебелина 20 mm, тази изключително ергономична еднократна шокова граната се вмъква лесно в тактическия комплект на специалния боец, което я прави много удобна за носене. В допълнение, компактният й дизайн означава, че тя може дискретно да бъде взета при операции под прикритие и от бодигарди. Освен това правоъгълната й форма предлага и други тактически предимства. За разлика от традиционните кръгли гранати, Spectac не се търкаля неконтролирано след падане на повърхност, а вместо това остава на място, което я прави идеална за използване на стълби.

Максималният й радиус на ефекта от нея достига най-много 35 cm. В резултат на това желаният ефект надеждно се осъществява в предвидената зона. Водоустойчива до дълбочина от 20 метра, Spectac произвежда заслепяваща светлина и оглушителен взрив. Понастоящем се предлага във версии с нива на акустично налягане от 170 или 180 децибела и две времена на закъснение - 0,5 и 1,5 секунди.

За да направят още по-безопасно боравенето с новата шокова граната, инженерите на Rheinmetall заложиха на изпитания дизайн bottom top venting (BTV). По този начин, в случай на неволна детонация, експлозивният ефект е насочен отгоре и отдолу от гранатата, като надеждно защитава хвърлящата ръка на потребителя. Освен това Spectac не произвежда опасни фрагменти.

Всяка граната Spectac се изследва рентгеново преди доставка, като по този начин се осигурява максимална функционална надеждност и безопасност. Рентгеновите изображения се съхраняват в продължение на 10 години.

Нито капсул-възпламенителят, нито механизмът за забавяне на запалването съдържат оловни съединения. Освен това гранатите са в съответствие с REACH (Европейската директива за химикалите).

Успешно сертифицирана в края на 2020 г., Spectac бе на разположение на заинтересованите органи незабавно. Този иновативен продукт потвърждава ролята на Rheinmetall като водещ доставчик на пиротехнически ефектори за правоприлагащи и военни приложения.


РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >


Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Rheinmetall Spectac - иновативна зашеметяваща граната за Силите за специални операции на армията и правоприлагащите органи

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/2 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка