DSEI 2021: IAI презентира нов хибриден наземен робот

Pan.bg 14 сеп 2021 | 13:52 views (425) commentaries(0)
img
хаджи димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на defencenews.com

На започналото на 14 септември 2021 г. в Лондон отбранително изложение DSEI, Israel Aerospace Industries презентира за първи път REX MK II, най-новия си наземен робот, предназначен за британски войски.

„IAI подписа договор с Великобритания през второто тримесечие на календарната година и е продал машината и на други европейски страни“ заяви Рани Авни, зам.-генерален мениджър на IAI по роботика и автономни системи, но отказа да посочи другите държави.

Леката безекипажна сухопътна машина се основава на предишния опит на IAI в изграждането на роботизирани машини.

REX може да изпълнява редица мисии и предлага подобрена маневреност с задвижване на четирите колела, възможност за изкачване на препятствия, значителна издръжливост и голям капацитет от 1,3 тона.

Хибридно-електрическата машина е способна на „безшумно патрулиране“, което означава, че може да изпълнява определени мисии, без да работи двигател, който би позволил лесно й откриване от вражеските сили.

Роботът се движи по суша, но е и амфибиен и може да преодолява водни препятствия. Той е предназначен да изпълнява автономни мисии или да бъде управляван от един оператор дистанционно.

път REX MK II е проектиран да поддържа пехотни и специални сили, независимо дали чрез събирането на разузнавателна информация, логистична подкрепа или атаки да отдалечени локации.

С наличния полезен товар от 1,3 тона REX може да превозва голямо количество храна, вода, боеприпаси, медицинско оборудване или други консумативи и може да помогне за евакуацията на ранен персонал на носилки.

REX е оборудван със система от електрооптични сензори и радар, които му дават възможност да извършва наблюдение и разузнаване на предния край на отбраната и може да бъде въоръжен с оръжия като 7,62 mm лека картечница и 12,7 mm тежка картечница.

image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка