ГОЛЯМА УЧЕБНА ГАЛЕРИЯ ОТ БЪЛГАРО-ГРЪЦКАТА ТРЕНИРОВКА НА СПЕЦИАЛНИТЕ СИЛИ

Pan.bg 14 сеп 2021 | 15:20 views (2766) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на Пресцентъра на СКСООт 05.09 до 11.09.2021 г., формирования от Специалните сили на Република Гърция и Република България взеха участие в съвместна Гръцко-българска подготовка по програмата МСP-21, която се проведе на територията на южната ни съседка.

Подготовката протече в 4 фази, в които бяха засегнати учебни въпроси от основните дисциплини, свързани с придобиването на компетентности от операторите в Силите за специални операции (ССО), а именно медицинска, инженерна, огнева и тактико-специална подготовка.

Всеки модул целеше повишаването на натренираността на операторите от бойните формирования на двете държави и проверка на възможностите за съвместно изпълнение на тактически задачи в състава на Силите за отговор на НАТО.

Съвместната подготовка завърши с демонстрация на способности, в която участваха тимове със заповядани специфични задачи. Снайперски двойки, инфилтриращи се с мотоциклети и осигуряващи далечна огнева поддръжка, мобилни тимове за бързо реагиране с бронирани машини Hummer тимове за директни действия, които проникнаха в сграда, овладяна от противников елемент с цел задържане на високопоставена личност от вражеска групировка. Също така беше осигурена и проведена медицинска евакуация посредством вертолет UH-1.

В заключителната част беше включен и тим за непосредствена поддържа, който се инфилтрира по способа „рапел“ от вертолет UH-1.

На демонстарциите на способности от българска страна присъстваха командира на СКСО генерал-майор Явор Матеев и о. з. ген. Константин Попов – началник на отбраната в периода 2016-2017 година. Представители на домакините бяха ген.-лейт. Цицикостас - командир на Командването за специална война, генерал-майор Вунисиос - командир на 1-ва пехотна дивизия и бригаден генерал Алексакис - командир на 1-ва парашутно-разузнавателна бригада.

В обръщението си към участниците, ген.-лейт. Цицикостас и ген.-майор Матеев изразиха задоволство от показаните умения и от постигнатото по време на подготовката.

„Това е поредна стъпка в надграждането на нашите съвместни способности и постигането на оперативна съвместимост между Специалните сили на двете държави, с цел изпълнение на конкретни и специфични задачи в рамките на НАТО в близко бъдеще“ допълни ген.-майор Матеев.

О. з. ген. Константин Попов изрази своите задоволство и убеденост, че е чудесно когато се виждат стратегически решения, претворени в дела.

И тримата, които се обърнаха към участниците подчертаха, че сценариите и отработваните елементи са пряко свързани със спецификата на задачите на Специалните сили, а тези задачи са политически чувствителни и най-вече
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >
се извършват върху стратегически и оперативни обекти и цели.

Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


ГОЛЯМА УЧЕБНА ГАЛЕРИЯ ОТ БЪЛГАРО-ГРЪЦКАТА ТРЕНИРОВКА НА СПЕЦИАЛНИТЕ СИЛИ

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/23 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка