Световният производител на бронирани автомобили International Armored Group се насочва към преки инвестиции във военната промишленост у нас

Pan.bg 11 яну 2022 | 09:31 views (1859) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на iag.comIAG достави на „Самел - 90“ първите 45 машини като подизпълнител по договора за нуждите на СКСО

Водещият производител на бронирани автомобили в световен мащаб - International Armored Group (IAG), се насочва към преки инвестиции във военната промишленост в България, като първата стъпка е изборът на български полигон за провеждане на задължителните изпитания за качество и надеждност по стандартите на НАТО. В същото време, IAG изпълни задълженията си като подизпълнител на българската "Самел – 90“, която през 2020 г. сключи договор за доставка на бронирани автомобили за нуждите на „Силите за специални операции“ към МО. Първите 45 машини вече са в България, като IAG ги произведе в срок независимо от тежките икономически условия, породени от разпространението на COVID-19 – намалено производство на двигатели, електроника, основни компоненти за автомобили в световен мащаб, намален капацитет на транспорт между континентите, недостатъчни свободни капацитети на контейнеровози и стачки. Успехът на целия проект се дължи на доверието на световните производители към IAG, на коректността на компанията по отношение на заявените доставки и на спазването на международното законодателство.
От 2021 година, за първи път изпитания за сертифициране на бронирани автомобили по стандартите на НАТО се провеждат и в България. Това стана възможно, след като IAG получи съгласие от международната лаборатория TNO в Нидерландия за съвместно извършване на някои от тестовете тук. Основателят и собственик на IAG – българският емигрант д-р Антон Стефов, избра „Централен артилерийски полигон – МО“ в близост до с. Змеево за изпитанията с взривове, като няколко бронирани машини вече са успешно тествани и сертифицирани. Отлични оценки получиха и производителите на тротиловите отливки от „Института по металознание, съоръжения и технологии“ при БАН. Специалистите от БАН разработиха и използваха нови технологии за отливане на голямогабаритни тротилови изделия. Предстоят преговори за присъединяването на института към работните групи от специалисти, които създават и усъвършенстват стандартите на НАТО.
Решението на д-р Стефов да вложи средства в полигон на Министерството на отбраната на РБ е част от дългосрочната му визия за директни инвестиции в родната му страна.
„От години обмислям да разширя присъствието на IAG в България, не само заради перспективата на пазара, но и защото за мен патриотизмът означава реална подкрепа за страната, в икономически измерения. Смятам, че е настъпил правилният момент, в който пред България се откриват нови хоризонти. Провеждането на изпитания за сертифициране, в които влагаме голям ресурс в полза на старозагорския регион, е първата стъпка от стратегията ни да се установим трайно в България. Искаме да подкрепим промишлеността, да подпомогнем развитието на добри специалисти, да увеличим заетостта, да инвестираме в образованието на амбициозни бъдещи експерти“, коментира д-р Стефов.
През август 2021 г. на „Централен артилерийски полигон – МО“ бяха проведени тестове по стандарт NATO STANAG 4569 – ниво 4a и 4b за защита от взрив 10 кг. тротил и 50 кг. тротил страничен взрив. Предмет на сертифицирането беше тактическото превозно средство РИЛА 4х4 XTREME MRAP (Mine-Resistant Ambush Protected). Изпитанията продължиха и през ноември 2021 г. с уникален страничен взрив със 100 кг. тротил съгласно NATO STANAG 4569. РИЛА 4х4 XTREME MRAP отново отговори на критериите за оценка и е най-лекият и бърз MRAP на пазара в своя клас днес. Сертифициращата организация TNO оцени отличните условия на полигона на Министерството на отбраната и създадената организация. Всички резултати от тестовете бяха предоставени на Института по отбрана "Проф. Цветан Лазаров", което ще даде възможност за натрупване на статистически данни и създаване на математически модели по отношение на разпространението на взривните вълни, влиянията върху материали и тяхната деформация. International Armored Group ще предостави получените сертификати на официален брифинг с институциите.
От създаването си преди повече от 25 години досега IAG са утвърди като един от най-технологично напредналите производители на напълно защитени бронирани автомобили в света. Основателят на компанията д-р Антон Стефов е завършил „Машинно инженерство“ във ВМЕИ, където е бил и преподавател. Има и офицерско звание. На 35 години емигрира в Канада, където създава първата си компания за брониране на автомобили. През 1996 г. основава International Armored Group, в която днес работят над 1000 души. В момента най-голямата производствена база на IAG е в Обединените арабски емирства, а останалите са в САЩ, Канада и Турция. Филиали на IAG, освен в България, са разположени и във Великобритания, Ирак, Пакистан и Южна Африка. Д-р Стефов живее и работи едновременно на няколко континента.
IAG осигурява бронирани превозни средства за организации на държавно ниво, както и за ООН и НАТО, в страни с повишена нестабилност. IAG беше избрана и от NASA Space X със своя брониран автомобил Sentinel ARV за ескорт на астронавтите до стартовите площадки. Автомобили и линейки на IAG се ползват от гранична полиция, за умиротворителни мисии, за персонална защита, за банково дело, за нефтената индустрия в различни точки на света. Над 150 модела на IAG покриват сегменти като тактически превозни средства, бронетранспортьори, автомобили за контрол на безредиците, за превозване на ценности, линейки, бронирани джипове и луксозни седани. Технологията на IAG Smartarmor™ осигурява доказана защита при широк спектър от балистични и взривни атаки. IAG е сред първите производители в света с най-високо ниво на балистична сертификация за бронирани автомобили – BRV 2009 VR7, което означава, че гарантира опазване на човешкия живот и при атаки с експлозивни устройства и мини.

Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Световният производител на бронирани автомобили International Armored Group се насочва към преки инвестиции във военната промишленост у нас

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/5 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка