Подготвят мащабно учение на Силите за специални операции на страните от НАТО през 2024 г.

Pan.bg 30 сеп 2022 | 15:33 views (467) commentaries(0)
img pan.bg
Източник: Otbrana.com


От 28 до 30 септември Съвместното командване на специалните операции (СКСО) беше домакин на конференцията за разработване на концепцията (Concept Development Conference – CDC) за мащабното учение на Силите за специални операции на страните от НАТО „TROJAN FOOTPRINT 24”, което ще се проведе през пролетта на 2024 г. в рамките на учението на Алианса „STEADFAST DEFENDER 24”, съобщават от Командването.

Конференцията в Пловдив беше открита от командира на СКСО генерал-майор Явор Матеев и в нея взеха участие представители от Командването на специалните операции на САЩ в Европа (SOCEUR), щаба на СКСО и Силите за специални операции на Албания, Великобритания, Грузия, Гърция, Канада, Полша, Северна Македония и САЩ.


Учението „TROJAN FOOTPRINT 24” се планира и организира под ръководството на SOCEUR и в него се предвижда да участват формирования от Силите за специални операции от над 15 държави.

През 2022 г. учението „TROJAN FOOTPRINT 22” бе най-голямото учение на Специалните сили на НАТО провеждано досега. Важна част от учението се състоя и на територията на Република България, където на УП „Ново село“ беше развърнато Многонационално компонентно командване на специалните операции и бяха сформирани сухопътна и морска тактически групи за специални операции с участието на формирования от СКСО, ВМС и Специалните сили на Великобритания, Грузия, Гърция, Румъния и САЩ.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка