СКСО и СВВБ почетоха паметта на загиналите парашутисти в с. Страцин, Република Северна Македония

Pan.bg 24 окт 2022 | 08:16 views (924) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информаци яна Пресцентъра на СКСО

На 21.10.2022 година в с.Страцин, Република Северна Македония, делегация от Съвместното командване на специалните операции и Съюза на ветераните от войните на България (СВВБ) почетоха паметта на загиналите във Втората световна война по време на Страцино-Кумановската операция.

На мероприятието присъстваха Н.Пр посланикът на Република България в Република Северна Македония Ангел Ангелов, пълномощният министър на Република България в Скопие Петьо Вълков, съветникът в посолството на Република България Сергей Андреев, съветникът на генералното консулство в Битоля Илиян Кръстев, командирът на СКСО генерал-майор Явор Матеев, помощник-военният аташе м-р Диан Динев, служители на дипломатическото ни представителство в Скопие, представители на про-български организации и сдружения в Република Северна Македония и служители от дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание“ към Министерство на отбраната на Република България.

Свещенослужители от Кумановско-Осоговската епархия на Православната църква на Република Северна Македония отслужиха заупокойна молитва в памет на загиналите.

Командирът на СКСО генерал-майор Матеев връчи почетни грамоти на ветерани за особени заслуги, проявен патриотизъм и саможертва в името на България и Българската армия по време на Втората световна война.

Награден знак „За признателност“ за подпомагане на СВВБ и издигане на неговия престиж бе връчен от Мария Стоянова, ветеран от Втората световна война на генерал-майор Явор Матеев от името на председателя на съюза доц.д-р Иван Сечанов.

Слово по повод 78 години от Страцино-Кумановската операция бяха произнесени от Н.Пр. посланика на България Ангел Ангелов, генерал-майор Матеев и председателя на областната организация на СВВБ о.з. подполковник Николай Калев.

Генерал-майор Матеев подчерта, че загиналите парашутисти на хребета Стражин са отдали живота си в името на освобождението на Европа от фашизма. „Със сигурност, тези, които почитаме не са били фашисти. Напротив, заедно с воините на други народи са освободили тези земи и са се борили за освобождението на Европа от фашистката чума. Това са герои не само на България, а на Европа и света, защото са се борили за по-справедлив свят и за мир. Парашутната дружина е дала най-много жертви и най-много тежко ранени в съотношение с личния й състав. Това не е било, защото са били неподготвени, а защото са били изпращани на най-тежките участъци“, отбеляза той и благодари на ветераните за тяхната саможертва и затова, че са намерили време, сили и воля да дойдат на това място, където героите парашутисти са водил тежки сражения по време на Втората световна война.

Венци и цветя бяха поднесени от името на министъра на отбраната, посолството на Република България и генералното ни консулство в Битоля, от личния състав, командването и командира на СКСО, от СВВБ, както и от ветерани от Втората световна война и техни потомци.
------------
В началото на октомври 1944 г. Българската армия започва провеждането на Страцинско-Кумановската операция, която има за цел да пресече пътя за отстъпление на германските войски от Гърция към Западна Европа. В ожесточените битки при хребета Стражин и Страцинската позиция българските военнослужещи проявяват невероятна смелост и доказват своята воля за победа в бойните действия срещу опитния, воюващ вече пет години притивник.

Особено се отличават действията на Парашутната дружина, която през нощта на 16 срещу 17 октомври под прикритието на тъмнината се изнася от Гюешево и получава нелеката бойна задача да атакува считания за непревземаем връх Стражин. Без достатъчно сведения за противника и без възможност да проведе по-задълбочено разузнаване на германските позиции в участъка за настъпление, тя влиза в бой още в 6 ч сутринта на 18 октомври и среща жестока контраатака. С цената на много ранени и убити успява да изпълни възложената й бойна задача и овладява ключовите позиции, разположени по билото на Стражин.

В боевете за Страцин българските парашутистите показват неимоверно израстване в бойните си умения, изключително мъжество и храброст и непоколебимост във вземането на решението да продължат да воюват до пълната победа над противника.

image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка