IDEX 2023 - John Cockerill и Nimr се обединяват за бронемашината Cockerill i-X, към него интерес проявяват ССО (СНИМКИ)

Pan.bg 24 фев 2023 | 20:45 views (2032) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на edrmagazine.euНа проведеното в Абу Даби изложение за отбранителна техника и въоръжение IDEX 2023 бе демонстриран бронеавтомобилът Cockerill i-X.

Презентиран за първи път през март 2022 г. на Световното изложение за отбрана в Рияд, Cockerill i-X бе атракция и на сцената на IDEX 2023. Именно на изложението в Абу Даби компаниите John Cockerill и Nimr подписаха споразумение за съвместно проучване на възможностите за разработване и маркетинг на машината.

Веднага след като прототипът на бронеавтобила се върна в Белгия от изложението в Саудитска Арабия през 2022 г., компанията започна изпитания за мобилност, които включваха високоскоростно шофиране по магистрали, движение по горски пътища и във райони със силно пресечена местност. Освен целта да провери капацитета на шасито, John Cockerill имаше за цел да провери и потвърди стабилността на системата за прицелване на купола в най-трудните ситуации.

Шасито успешно преодоля всички ситуации, но бяха направени някои фини настройки, за да се постигне по-добро управление на автомобила. Ходът на окачването бе увеличен, а наличната системата за прогресивно амортизиране осигурява добра стабилност по време на целия път, независимо от условията. Прототипът Cockerill i-X измина над 2000 km.

Липсата на дъжд, което увеличи риска от горски пожари на полигона, отложи първите стрелби за септември 2022 г. В хода на огневите изпитания Cockerill i-X изстреля около 1500 25 mm снаряди с основното си оръдие и подобно количество боеприпаси със 7,62 mm коаксиална картечница, показвайки много добра точност според източници на компанията. Стрелбата е осъществявана от статично положение и в движение. В хода на изпитанията не бе осъществявана стрелба с големи ъгли на възвишаване, тъй като това изисква специфични умения и обучение, които не бяха налични.

Докато интересът световен мащаб към бронеавтомобилът, наречено „Прехващачът“ поради неговата значителна максимална скорост, 190 km/h, и поради неговата огнева мощ, 25 mm оръдие, нарастваше, Nimr, компанията от ОАЕ, участваща отдавна в производството на бронирани машини и част от EDGE Group, започна разговори с John Cockerill. През октомври 2022 г. бе организирана демонстрация в Белгия за представители на емирската компания. Бронеавтомобилът впечатли представителите на Nimr и това доведе до подписването на споразумението.

„Ние от John Cockerill сме ентусиазирани да започнем работа с NIMR. Те показаха, че са напълно ангажирани с разработването и производството на доказани в бойни действия бронеавтомобили. Нашите съвместни знания и опит ще ни позволят да превърнем Cockerill i-X в оръжейната система на бъдещето, която най-добре ще отговори на нуждите на международните въоръжени сили“ заяви на церемонията по подписването на споразумението Тиери Ренодин, главен изпълнителен директор на John Cockerill Defense.

Източници от компанията казаха на медията за отбрана EDR On-Line, че Nimr, която произвежда многобройни модели бронирани машини, като доказалите се в бойни действия Jais 4×4 и новото поколение Ajban Mk2 и Hafeet Mk2, има не само добри производствени линии, но и добри тестови съоръжения. Опитът на компанията в автомобилната област е доказан, докато опитът на John Cokerill в производствотона оръжейни куполи е извън всяко съмнение.

Abri du Plessis, главен изпълнителен директор на NIMR, заяви: „John Cokerill i-X се представи изключително добре в серия от изпитания и тестове, демонстрирайки високи скорости на и извън пътя и технологично напреднали оръжейни системи. Насърчаването на стратегическите партньорства е основен приоритет за EDGE и NIMR и преговорите ще продължат за уточняване на потенциално споразумение за съвместно предприятие“.

Изпитанията съвместно с белгийската армия доведоха до някои съображения относно вътрешното пространство, за да се побере цялото лично оборудване на екипажа. EDR On-Line разбра, че ще бъдат положени усилия за увеличаване на наличното защитено пространство, но за по-дълги мисии решението може да бъде ремарке, като по този начин към превозното средство се добавя кука за теглене. Ремаркето ще позволи транспортиране на оборудването близо до предната линия, след което ремаркето ще бъде откачено, докато мисията се изпълнява с Cockerill i-X с максималните му възможности.

Развитието на бронеавтомибила не е спряло. Проучват се противотанкови и други специализирани версии, като се обмисля визьор монтиран на каската на водача, осигуряващ виртуална реалност на водача, за да се подобри управлението.

Междувременно интересът към машината на John Cokerill расте не само в Близкия изток. Спорде достоверна информация интерес са проявили няколко Сили за специални операции от големи държави. Те имат желание да тестват бронеавтомобилът, създаден от John Cockerill, в който сега е партньор и Nimr.

Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


IDEX 2023 - John Cockerill и Nimr се обединяват за бронемашината Cockerill i-X, към него интерес проявяват ССО (СНИМКИ)

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/3 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка