Посещение на командира на Компонентното командване на Специалните операции на Германия в българските Специални сили

Pan.bg 07 мар 2023 | 19:08 views (2136) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на Пресцентъра на СКСО

На 07 март 2023 година контраадмирал Щефан Плат, командир на Компонентното командване на Специалните операции на Федерална Република Германия заедно с главния сержант и група офицери от щаба на командването посетиха Специализирания учебно-тренировъчен комплекс (СУТК) „Црънча“, където бяха посрещнати от командира на Съвместното командване на специалните операции (СКСО) генерал-майор Явор Матеев.

Работната среща между командирите и щабовете на двете командвания се състоя по инициатива на контраадмирал Плат във връзка с дежурството на Компонентното командване за Специални операции на Силите за отговор на НАТО (NATO NRF SOCC), чиято водеща държава в домейна Специални сили е Командването на специалните операции на Bundeswehr-а.
Пред делегацията бяха представени демонстрация на способности на военнослужещите от Тактическата група за специални операции (ТГрСО), въоръжение, бойна и специална техника и екипировка на Специалните сили на Българската армия.

Брифинг за създаването, развитието, структурата, мисиите и задачите на СКСО бе изнесен от началника на щаба на СКСО, а командирът на ТГрСО, която в момента е в дежурство като част от NATO NRF SOCC от 1 януари тази година, запозна гостите със състоянието, мисията, задачите, готовността и условията за подготовка на групата.

Контраадмирал Плат изказа своето възхищение за големия напредък на българското Съвместно командване на специалните операции с реализираните за много кратък период проекти, свързани с превъоръжаването с бойни бронирани машини, специална екипировка и снаряжение и средства за индивидуална защита, както и множеството сериозни инфраструктурни проекти.

„Изграденото до момента на СУТК „Црънча“ може да бъде еталон в НАТО“, отбеляза контраадмирал Плат. Той връчи на генерал-майор Матеев колаж, отразяващ основните елементи на германските специални сили – сухопътни формирования за специални операции, въздушен компонент със собствени летателни апарати и оперативно подчинено морско формирование за специални операции, като подчерта, че съвместността е от първостепенна важност за възможностите на германското Командване на специалните операции.

Генерал-майор Матеев увери германския си колега, че българските Специални сили, както през предходните години, така и в момента се стремят максимално да изпълняват изискванията на НАТО, особено по отношение на декларираните формирования и покриването на стандартите за оперативна съвместимост. През настоящата година определения щабен личен състав и ТГрСО водят адекватна подготовка и поддържат нужната готовност съгласно утвърдените планове.

„В бъдеще ще се стремим да стигнем нивото на съвместност на германското Командване на специалните операции, като развием и подготвим и въздушен и морски елемент за специални операции“, завърши генерал-майор Матеев.

image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка