Завърши участието на формирование от СКСО в многонационалното учение на силите за специални операции „ОРИОН-23“ в Гърция

Pan.bg 09 май 2023 | 07:38 views (928) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на Пресцентъра на СКСО

Учението „ОРИОН-23“ бе организирано от Командване специална война на гръцките въоръжени сили и се проведе от 24.04 до 05.05.2023 г. в над 20 района на територията на Гърция. В него участваха формирования и щабни офицери от специалните сили на страната – домакин, от 86 група „Специални сили“ от състава на Съвместното командване на специалните операции (СКСО) на Българската армия, както и от Австрия, Кипър, Северна Македония, САЩ, Сърбия, Франция, Черна гора и военни наблюдатели от Египет и Израел.
Ученията на силите за специални операции от типа „ОРИОН“ се провеждат ежегодно от 2018 г. и имат за цел повишаване на способностите и оперативната съвместимост при изпълнение на пълния спектър от специални операции по суша, въздух и вода от многонационални формирования от специалните сили на държави – съюзници и партньори на Гърция. Акцент се поставя върху възможността да се изпълняват задачи в условия, максимално близки до реалните, като операциите се планират и провеждат в многонационален формат, на непознат терен и в зони, където населението говори на друг език.


По време на учението се планираха и изпълниха специални операции в многонационален формат на ниво компонентно командване за специални операции и тактическа група за специални операции, като паралелно с това се проведоха съвместни тренировки по тактико-специална, огнева, военномедицинска и инженерна подготовки и стоварване на операторите от специалните сили от различни въздухоплавателни платформи по различни способи.

На 4 май 2023 г., зам.-командирът на СКСО полк. Иван Райков, присъства на деня за високопоставени гости на учението „ОРИОН-23“, проведен в област Атика в района на военно летище Мегара – на 4-ти вертолетен батальон армейска авиация и на създадената през миналата година в състава на гръцкото Командване специална война Военновъздушна група за специални операции (SOATG), както и в акваторията на залив Мегара и прилежащото въздушно пространство. В деня за високопоставени гости присъстваха зам.-началникът на ГЩ на националната отбрана на Гърция вицеадмирал Франгискос Лелудас, командирът на Командване специална война ген.-лейт. Димитриос Хупис, командири и представители от командванията на специалните операции, посланици и аташета от страните участващи в учението.

Пред високопоставените гости бяха демонстрирани съвместни действия на сухопътна, морска и военновъздушна тактически групи за специални операции, като бяха извършени инфилтрация от въздуха по парашутен способ със скок на свободно падане и с принудително отваряне на парашута от различни летателни средства; директни действия и амфибийни операции по спиране и задържане на кораб и овладяване на обект на малък остров, с оказване на непосредствена авиационна поддръжка от самолети от тактическата авиация и ударни и разузнавателно-ударни вертолети от армейската авиация, действия на предни авионасочвачи (JTAC) за нанасяне на авиационни удари с високоточни оръжия, стоварване на товари от транспортен самолет по парашутен способ, авиомедицинска евакуация, операция по търсене и спасяване на вода и ексфилтрация на личен състав по способа „външен товар“ с платформа за извличане по въздух (AIRTEP).

image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка