Специална операция "Бариня": ГУР вербува руски войник

Pan.bg 30 сеп 2023 | 16:55 views (506) commentaries(0)
img
пан.бг


Специална операция "Бариня": ГУР вербува руски войник
Катерина Тищенко — събота, 30 септември 2023 г., 13:25 ч.

пресконференция с участието на Юсов и Алфьоров, снимка Укринформ

Главното управление на разузнаването на Министерството на отбраната на Украйна успешно проведе специалната операция "Бариня", в резултат на която стана възможно вербуването на руски военен персонал.

Източник: представителят на Министерството на образованието и културата на Украйна Андрий Юсов на пресконференция с участието на руския военен Данило Алферов, съобщава кореспондентът на Укринформ
Андрий Юсов на пресконференция за специалната операция на ГУР, снимка на Укринформ


Пряката реч на Юсов: „В резултат на специалната операция „Бариня“ лейтенант Данило Володимирович Алфьоров, кадрови военен офицер от Руската федерация, който от юни 2023 г. активно сътрудничи на Силите за сигурност и отбрана на Украйна, Главното разузнавателно управление, прехвърлен на украинската страна. Алфьоров убеди и доброволно прехвърли 11 руски военнослужещи в плен от няколко страни. Когато имаше заплаха за живота на Алфьоров, Украйна проведе специална операция за контролираното му изтегляне на украинска територия."

Подробности: Транспортирането на Алфьоров до контролираната от Украйна територия е извършено от Силите за специални операции на украинските въоръжени сили.

Руснакът каза, че се е свързал с украинската страна благодарение на проекта „Искам да живея“.

По време на сътрудничеството си с ГУР той убеди 11 военнослужещи на Руската федерация да се предадат.

Данило Алферов, снимка Укринформ

Пряката реч на Алфьоров: „Украинската страна ми предложи да намеря руски военнослужещи, които искат да се предадат на програмата „Искам да живея“. По време на периода на сътрудничество успях да взема три групи войници в плен. След като започнаха да подозират аз, казах на куратора от „Искам да живея, заминавам. След като стигнах до територията на Украйна, срещнах се с украинската ССО, преминах през всички процедури, предвидени за руски военни, които се предадоха като пленници.“

Праистория:

На 23 август стана известно, че наскоро вертолетът Ми-8 на руските въоръжени сили се озова в Украйна в резултат на продължителна спецоперация на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна.
Пилотът и семейството му са в Украйна, семейството е изведено от Руската федерация предсрочно. Ми-8 остана в Украйна заедно с частите за бойните самолети, които трябваше да достави на руснаците.
След това ГУР обяви, че броят на руските войници, които искат да се предадат на Украйна като пленници, се е увеличил със 70%.


https://img.pravda.com/images/doc/8/c/8c53cdb-2.jpg


https://img.pravda.com/images/doc/e/6/e636d82-3.jpgизточник

Українська правда
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка