Формирование от българските Специални сили участва в международното учение STRONG BALKAN-23 (B-9) в Албания (ГАЛЕРИЯ)

Pan.bg 10 ное 2023 | 17:41 views (3198) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на Пресцентъра на СКСООт 31.10 до 10.11.2023 г. на територията на Република Албания се проведе международно учение на силите за специални операции (ССО) на държавите от балканския регион STRONG BALKAN-23 (B-9). Учението е част от инициативата на началниците на отбраната на балканските страни за ежегодно провеждане на съвместна подготовка.

В него взеха участие формирования от ССО на 8 балкански държави – Албания, България, Гърция, Румъния, Северна Македония, Турция и Черна гора, както и наблюдатели от Босна и Херцеговина.

Целите на учението са повишаване на оперативната съвместимост, обучение на личния състав на всички нива за планиране, провеждане и наблюдение на специални операции и прилагане на практика процедурите на НАТО. Валидираха се и се актуализираха стандартните оперативни процедури по време на процеса на планиране и изпълнение на специални операции в многонационална среда.

Учението премина в две части, като през първата се проведоха съвместни занятия по огнева, инженерна, тактическа и парашутна подготовка. През втората част участниците в SB-23 бяха обединени в тактическа група за Специални операции, която планира и проведе целия спектър от специални операции по създаден за учението сценарий.

Участието в такъв формат учения на българските Специални сили е важен етап от подготовката им, както и възможност да се задълбочи съвместното партньорство с балканските държави, което е залог за повишаване на сигурността и поддържане на мира и стабилността на Балканите.

-------
Инициативата за многонационалните съвместни учения на силите за специални операции на деветте балкански държави (B-9 CJSE-16) стартира през 2011 г. в рамките на среща на върха на началниците на отбраната на страните от Балканския полуостров. Ученията се организират и провеждат всяка година от различна държава-членка на инициативата. Те включват провеждането на специални операции с цел укрепване на регионалното международно сътрудничество, синергията и оперативната съвместимост, както и увеличаване на бойните способности на Силите за специални операции от участващите държави.

Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Формирование от българските Специални сили участва в международното учение STRONG BALKAN-23 (B-9) в Албания (ГАЛЕРИЯ)

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/8 СЛЕДВАЩА СНИМКА


Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка