Военнослужещи от силите за специални операции на България, Румъния и САЩ демонстрираха способности на учението Trojan Footprint 24 (ГАЛЕРИЯ)

Pan.bg 08 мар 2024 | 06:58 views (2166) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на Пресцентъра на СКСОВоеннослужещи от България, Румъния и САЩ демонстрираха днес, 7 март, способности в рамките на едно от най-големите учения на Специалните сили в Европа Trojan Footprint 24. То се провежда в навечерието на 20-ата годишнина от приемането на България в НАТО.

На специализирания учебно-тренировъчен комплекс (СУТК) „Црънча“ участниците в „Trojan Footprint 24“ изпълниха различни оперативни процедури, като задържане на лидер на терористична група с участието на тактически кучета, неутрализиране на противников охранителен пост от снайперска двойка, директни действия върху обекти с използване на комбинирано проникване от щурмови групи и задържане на „сепаратисти“, отразяване на контакт с противник и евакуация на аварирала машина. Беше показана и динамична стрелба на къси и пределно къси дистанции.

Демонстрациите на способности на българските, американските и румънските военнослужещи бяха наблюдавани от началника на политическия кабинет на министъра на отбраната Добромир Тотев, заместник-началника на отбраната генерал-лейтенант Цанко Стойков, посланика на САЩ в България Н.Пр. Кенет Мертен, командира на полските специални сили генерал-майор Славомир Друмович, началника на щаба на командването на Силите за специални операции на Италия полковник Андреа Бандиери, областните управители на Пазарджик и на Пловдив Валентина Кайтазова и Илия Зюмбилев, кмета на Пазарджик Петър Куленски, командири и началници от видовете въоръжени сили, представители на дипломатическите мисии на страните-участнички в учението.

Генерал-лейтенант Цанко Стойков поздрави Съвместното командване на специалните операции за подготовката, успехите и резултатите, както и за изграждането на инфраструктурата, която се използва не само от Специалните сили на България, но и от партньорските нации. „Както видяхме, в много тежки условия участниците в учението демонстрираха способности на такова ниво, което показва, че трябва да имаш много голямо желание и добра подготовка“, каза той.

„Специалните сили на държавите, участващи в Trojan Footprint, имат добра оперативна съвместимост, изграждат приятелски взаимоотношения помежду си и са готови с това, с което разполагат като въоръжение и снаряжение, да защитават свободата и териториите на своите държави и на НАТО като цяло.“ Това каза пред журналисти командирът на Съвместното командване на специалните операции генерал-майор Явор Матеев. По думите му Специалните сили на България разполагат с много добра техника, но всичко би било безсмислено, ако няма подготвени хора в редовете на армията.

„Едва ли бихме могли да сме по-удовлетворени от сегашното сътрудничество с българските въоръжени сили. Имаме дълги и ползотворни взаимоотношения и продължително съвместно партньорство. Тази година отбелязваме две десетилетия, откакто България е част от НАТО. Ние сме много горди и щастливи от България като съюзник, приятел и партньор и учение като днешното показва какво можем да постигнем съвместно. Заедно ние сме по-силни и такива учения го доказват“ заяви посланикът на САЩ в България Н.Пр. Кенет Мертен. „т“,

Trojan Footprint 24 се провежда на териториите на България, Грузия, Гърция, Румъния и Германия, където е позиционирано Компонентното командване на Силите за специални операции за учението. На територията на страната участват около 150 военнослужещи от България, Румъния и САЩ. Учението в нашата страна ще продължи до 15 март.

Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Военнослужещи от силите за специални операции на България, Румъния и САЩ демонстрираха способности на учението Trojan Footprint 24 (ГАЛЕРИЯ)

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/4 СЛЕДВАЩА СНИМКА


Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка