81 години от сформиране на Парашутната дружина и създаване на българските Специални сили

Pan.bg 18 мар 2024 | 17:06 views (627) commentaries(0)
img 

81 години от сформиране на Парашутната дружина и създаване на българските Специални сили
18.03.2024 г. 81 години от сформиране на Парашутната дружина и създаване на българските Специални сили

Otbrana.com


Военнослужещи и цивилни служители бяха наградени с предметни награди и грамоти от името на министъра на отбраната на Република България Тодор Тагарев, началника на отбраната на Република България адмирал Емил Ефтимов, от командира на Съвместното командване на специалните операции генерал-майор Явор Матеев и от Управителния съвет на Съюза на българските парашутисти.

В обръщението си, генерал-майор Матеев припомни славната история на първообраза на днешните Специални сили и на създаването на най-модерното за времето си формирование – Парашутната дружина. „Тогавашното ръководство на Министерството на войната взема смели решения, с които са създавани Специалните сили и на най-модерните и развити държави. Решения, които са продиктувани от примера и поуките, от научените уроци и от водените до момента войни. Така, в началото на 40-те години на миналия век, се взима изключително иновативното и смело решение да се създаде елитен род сили, с които Българската армия да се стреми да бъде на нивото на най-добрите“, отбеляза командирът на СКСО и допълни – „През годините на своето съществуване, нашите войски са преминали през върхове на развитие, през жестоки изпитания, периоди на увеличаване на щатно-длъжностния състав, модерно превъоръжаване, до периоди на сериозни съкращения и усилия за съществуване. Винаги трябва да си извличаме поука и пример от нашата си история – историята на Специалните сили, за да можем уверено да градим настоящето си и да гледаме още по-стремително и с вяра в бъдещето. Никога не трябва да забравяме предизвикателствата, които преминахме след 2001 година и до какво могат да доведат грешни решения, за които трябваха 16 години усилия на всички нас, докато отново излезем на хоризонта и на пътя за нормалното, утвърденото в НАТО и в световен мащаб развитие на Специалните сили“. По думите му, в цялото си съществуване Специалните сили никога не са имали такава организационна структура, такова географско представителство, единство, воля, сила, вяра и непоколебимост за работа и развитие, каквото имат през последните години.

На мероприятието присъстваха Негово Високопреосвещенство пловдивския митрополит Николай, д-р инж.Илия Зюмбилев – областен управител на област Пловдив, Валентина Кайтазова – областен управител на област Пазарджик, Виктор Насър – съветник на министъра на отбраната, Иван Стоянов – заместник кмет на област Пловдив, Димитър Арнаудов – заместник-председател на Общински съвет Пловдив, бригаден генерал Ивайло Сотиров – директор на служба „Военна полиция”, бригаден генерал Юлиян Радойски – Началник на ВВВУ „Г.Бенковски“, бригаден генерал Маргарит Михайлов – командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада, командири на военни формирования от БА и началници на структури на пряко подчинение на министъра на отбраната, кметове на общини, аташета по отбрана, представители на висши учебни заведения, председатели на военно-патриотични съюзи, бивши командири и началници от Специалните сили, офицери от запаса и резерва, стопански ръководители.

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка