Армейските шампиони премериха сили с европейската и републиканска шампионка по шахмат Виктория Радева (ГОЛЯМА ШАХМАТНА ГАЛЕРИЯ)

Pan.bg 23 мар 2024 | 19:06 views (1454) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на Пресценътра на СКСО„За мен е чест и привилегия да бъда на едно толкова уникално събитие. Тези дни си мислех за приликата между шахмата и армията и стигнах до извода, че тези две сфери имат много сходности. На първо място в шахмата най-многобройни са пешките, както в армията войниците. В шахмата също така имаме топовна артилерия, имаме офицери, конска артилерия, имаме един главнокомандващ. Освен това в шахмата се прилагат стратегия и тактика, различни маневри, атака, контраатака, затова се надявам това събитие да е началото на едно по-голямо сътрудничество между нас.“ Това каза европейската и републиканска шампионка по шахмат Виктория Радева на демонстративния сеанс по шахмат, в който участваха десет военнослужещи - шампиони в отделни дисциплини в държавните военни шампионати на Министерството на отбраната. Събитието се проведе на 22 март в Регионалния исторически музей в Пловдив по повод 81-ата годишнина от сформирането на Парашутната дружина и създаването на Специалните сили на Българската армия.

„Целта на този демонстративен сеанс не е да излъчим супершампион, а да популяризираме нашата професия и този спорт“, посочи командирът на Съвместното командване на специалните операции генерал-майор Явор Матеев. От 2015 г., когато той става командир, Специалните сили са спечелили 6 пъти призовите места в крайното класиране на държавните военни шампионати на Министерство на отбраната и само два пъти са били на второ място.

Генерал-майор Явор Матеев застана на първата дъска срещу шампионката.
На втора дъска застана капитан Стефан Николчев – многократен армейски треньор № 1 на Министерството на отбраната, дългогодишен състезател в почти всички държавни военни шампионати, с множество медали от тях. На трета дъска застана младши сержант Ваня Гатева, която последните три години е спортист №1 на Министерството на отбраната при жените и индивидуален първенец в шампионатите по стрелба с пистолет „Макаров“ и в „Тактическата стрелба“. На четвърта дъска беше младши сержант Неделчо Василев – спортист №1 на Министерството на отбраната при мъжете за 2023 г., състезател в държавния военен шампионат по ски бягане, военен многобой и ориентиране. На останалите шест дъски срещу европейската шампионка застанаха победители в държавните военни шампионати: редник Георги Немов – шампион за 2024 г. по ски бягане и ски ориентиране; старши лейтенант Йордан Копринков – състезател по ски бягане, военен многобой, футбол и ориентиране; майор Ваня Хаджиева – състезател по ски, отборен шампион за 2024 г.; цивилен служител Георги Михов – състезател и треньор по волейбол, донесъл на Специалните сили шампионската титла в държавните военни шампионати по волейбол три години поред; Десислава Янева – състезател по военен многобой; редник Даяна Симеонова – състезател по ски и трикратен безспорен шампион в дисциплините слалом и гигантски слалом.

Помощници на армейските шампиони бяха младите шахматни таланти от Шахматен клуб „8х8“, в гр. Пловдив, като най-малкият от тях беше едва на 4 години.

Гост на събитието беше двукратният олимпийски шампион на кану, заместник-кмет по „Спорт, младежки дейности и социална политика“ в Пловдив Николай Бухалов. Той направи символичен първи ход срещу генерал-майор Матеев.

Демонстративният сеанс продължи около час и половина. Виктория Радева постигна едно реми с командира на Съвместното командване на специалните операции и девет победи.

Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Армейските шампиони премериха сили с европейската и републиканска шампионка по шахмат Виктория Радева (ГОЛЯМА ШАХМАТНА ГАЛЕРИЯ)

ПРЕДИШНА СНИМКА 6/6 СЛЕДВАЩА СНИМКА


Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка