Командирът на СКСО бе официален гост на кръгла маса, посветена на 20-ата годишнина от присъединяването на България към НАТО

Pan.bg 31 мар 2024 | 07:21 views (1615) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на Пресцентъра на СКСОНа 29 март във Военен клуб – Пловдив Съюзът на офицерите от резерва „Атлантик“ организира кръгла маса по повод 20-ата годишнина от присъединяването на България към НАТО.

Събитието бе открито с приветствие от генерал-майор Явор Матеев – командир на Съвместното командване на специалните операции (СКСО) и началник на гарнизон Пловдив. В словото си той заяви, че може да се гордеем с това, което сме направили през последните 20 години, защото присъединяването към НАТО бе поемане на път към обединена Европа и към модерния и по-прогресивен свят.

Генерал-майор Матеев призова за вяра в способностите на Българската армия и въпреки, че сме малка държава трябва да е ясно, че в съвременния свят никой не е в състояние сам да гарантира своята сигурност. Затова, според командира на Специалните сили на Българската армия, поетият път преди 20 години е правилния, защото само заедно ще гарантираме както собствената сигурност, така и сигурността на Европа и на Алианса.

В заключение командирът на СКСО подчерта, че новите реалности наложиха преразглеждане на стратегическата концепция на Алианса и приемане на нов модел на силите на НАТО, което изисква повишаване на отбранителните способности и изискванията към приноса на страната ни към колективната отбрана на регионален принцип, за което се надява, че ще се постигне разбиране и за всички ще бъде ясно, че НАТО това сме ние.

Участници в събитието бяха председателя на УС на СОР „Атлантик“ о.з. полковник Вилис Цуров и представители на организацията, Владимир Славенски - общински съветник от Пловдив, ветерани и представители на военнопатриотични и родолюбиви организации.

По време на форума бе проведена дискусия и бяха припомнени факти от предприсъединителния етап от пътя на България и Българската армия до пълноправното членство в Алианса. Бе представен документален филм за съвместните атлантически проекти и съоръжения и за участието на български военнослужещи в многонационални учения и мисии зад граница.

Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Командирът на СКСО бе официален гост на кръгла маса, посветена на 20-ата годишнина от присъединяването на България към НАТО

ПРЕДИШНА СНИМКА 3/3 СЛЕДВАЩА СНИМКА


Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка