Републиканския шампионат по парашутизъм в Ерден 14/15 юни 2024 г. (ГАЛЕРИЯ)

Pan.bg 17 юни 2024 | 11:34 views (999) commentaries(0)
img
митър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на Пресцентъръ на СКСО
На 14 юни 2024 г. командирът на Съвместното командване на специалните операции (СКСО) даде старт на 59-ото Държавно първенство по парашутизъм за приземяване в цел и кръг от Източноевропейската лига по парашутизъм на летище Ерден, обл.Монтана.

На откриващата церемония присъстваха още областният управител на област Монтана Ивайло Антонов, председателят на общински съвет на Монтана Иво Иванов, кметове на населени места, представители на местната власт от областта и легенди в парашутизма от България, Италия и Унгария, част от които продължават да се състезават.

В приветствието си, генерал-майор Матеев поздрави организаторите на шампионата - Български национален аероклуб в лицето на председателя на клуба и вицепрезидент на Международната авиационна федерация Ани Стаменова и директора на състезанието Ангел Стаменов за отличното домакинство. Той изрази и дълбоко уважение към легендите на парашутния скок, че продължават да милеят за парашутизма и че присъстват днес на летището. „Голяма чест и удоволствие е да бъда тук с вас. Винаги е удоволствие да бъдеш в родния си край. Респект към хората до мен – определено легенди в парашутизма в Европа и в света!“ каза командирът на СКСО.

Преди да обяви Държавния шампионат по парашутизъм за открит, той пожела на всички състезатели успех, късмет, подходящи метеорологични условия и безаварийни скокове.

На 15 юни 2024 г. на летище Ерден, област Монтана, завърши 59-ото Държавно първенство и кръг от Източноевропейската лига по парашутизъм за приземяване в цел.

Командирът на Съвместното командване на специалните операции (СКСО) генерал-майор Явор Матеев награди класиралите се в призовата тройка в индивидуалното класиране на Държавния шампионат, както и шампионите в отборните класирания в различните категории на двете първенства.

Директорът на състезанието Ангел Стаменов изказа своята и на организаторите благодарност към командира на СКСО - „Искам да благодаря на генерал-майор Явор Матеев за това, че съживи мъжкия национален отбор с тези млади момчета, с които август месец да участваме на световния шампионат по парашутизъм“.

От своя страна командирът на Специалните сили увери състезателите от Въоръжените сили на Българската армия и организаторите, че ще продължава да подкрепя и занапред развитието на българския парашутизъм. „Убеден съм, че с тренировки и резултатите ще бъдат на лице, не само в републиканското класиране, но и достойно представяне и класиране на международните военни участия“, каза той и допълни - „Смятам, че това класиране показва, че през годината военните отбори са положили много труд, макар и за кратко време. Това ще даде възможност националният военен отбор достойно да се представи в 42-ото световно военно първенство на CISM по парашутизъм, в което ще участваме следващия месец в Унгария. През тази година възродихме парашутизма и резултатите го доказват. Не мога да не бъда доволен, че като началник на гарнизон Пловдив, не само като командир на Специалните сили, два от трите отбора на стълбичката са от гарнизон Пловдив и от СКСО“.

В първенството участваха 13 отбора от 9 държави - България, Босна и Херцеговина, Германия, Италия, Полша, Румъния, Сърбия, Унгария и Черна гора, като 4 от тях бяха съставени от военнослужещи, три от които от ВВС и СКСО от състава на Българската армия. В отборното класиране в Републиканския шампионат по парашутизъм, на трето място се класира първият отбор на Специалните сили, а на първо място – този на Военновъздушните сили, който е от състава на 24-та авиационна база Крумово.

Главен съдия на състезанието беше цивилен служител Стефан Стефанов от СКСО, който е с лиценз за първа категория международен съдия по парашутизъм и ще бъде част от съдийския апарат на световните военни игри в Унгария. Цивилен служител Стефанов е и старши треньор на отборите на Специалните сили, както и на националния военен отбор по парашутизъм.

В края на церемонията по награждаването на шампионите в Държавното първенство и кръг от Източноевропейската лига по парашутизъм за приземяване в цел, генерал-майор Матеев поздрави българските и чуждестранните участници за показаните резултати и им пожела лек път и бъдещи успехи в следващите състезания.

Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Републиканския шампионат по парашутизъм в Ерден 14/15 юни 2024 г. (ГАЛЕРИЯ)

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/4 СЛЕДВАЩА СНИМКА


Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка