ОТ МЯСТОТО НА СЪБИТИЕТО: Зам.-министър Георгиев - В МО се пише нова Инвестиционна програма, ще включва 9-10 приоритетни проекти, ще я гласува НС

Pan.bg 01 юни 2022 | 19:35 views (1989) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bgРАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >


Преди официалното откриване на Международната изложба "ХЕМУС 2022" се състоя пресконференция за акредитираните медии.

През 2022 г. се провеждата 15-о издание на изложбата. Организатор е Фондация "Хемус 95", под патронажа на МО и МИ. Присъстваха зам.-министрите на отбраната Станимир Георгиев и на икономиката Димитър Маргаритов, доц. д-р Иван Соколов, главен изп. директор на Международен панаир Пролвид и о. з. контраадмирал Николай Николов, председател на УС на Фондация "Хемус 95".

Доц. д-р Иван Соколов заяви, че изложбата през 2022 г. бележи ръст като интерес на участниците, които са повече на брой, от повече държави и са заявили по-големи търговски площи: "В "ХЕМУС 2022" участват 100 компании от 44 държави, 50% от тях са български, 50% с чуждестранни. При чуждестранните компании има ръст от 22 фирми или 24%. Програмата е обагатена със съпътващи мероприятия като Иновационен форум, Международна научна конференция организирана от Института по отбрана проф. Цветан Лазаров", Индустриален форум и демонстрационни стрелби на ЦАТИП-Змеево. Тазгодишното издание е едно от най-силните в историята на изложението. Нарастват връзките между науката и индустрията, свидетелство за което е Иновационния форум".

Според екипа на зам.-министър Маргаритов от началото на 2022 г. МИ е издало разрешителни за износ на военна техника и боепирпаси за над 504 млн. евро, като от тях към кра яна май са реализирани сделки за 177 млн. евро.

Зам.-министър Георгиев отбеляза, че има засилен интерес и от медиите, като 22 от тях са се акредитирали за "Хемус 2022". "Изложението се провежда в сложна международна обстановка, но това дава възможност за нови контакти, за представяне на нови разработки и нови продукти. Международното положение изтиква на преден план нуждата от спешна модернизация на въоръжението и техниката на БА.

Заместник-министърът на отбраната Станимир Георгиев съобщи на пресконференцията, че ръководството на Министерството на отбраната работи върху Инвестиционен план-програма, в която ще влязат 9-10 приоритетни проекти. Програмата ще бъде внесена в Народното събрание. Тя очертава перспективите в модернизацията на Въоръжените сили за 10-годишен период. „При реализацията на проектите целим пълна прозрачност във всички фази, отговорно изразходване на публичните финанси и максимално участие на български фирми, в съответствие с техните възможности" подчерта заместник-министър Георгиев.

Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


ОТ МЯСТОТО НА СЪБИТИЕТО: Зам.-министър Георгиев - В МО се пише нова Инвестиционна програма, ще включва 9-10 приоритетни проекти, ще я гласува НС

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/3 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка