Производството на първите български F-16 Block 70 ще започне през 2022 г. Aimee Burnett, Vice president Business Development, Integrated Fighter Group, Lockheed Martin пред pan.bg

Pan.bg 02 юни 2022 | 20:29 views (3019) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bgГ-жо Бърнет, публично е извество, че през 2021 г. българското правителство поиска от правителството на САЩ оферта за втората партида многоцелеви изтребители F-16 Block 70. Дали Lockheed Martin е отговорила за своята част от офертата?
Както знаете този втори транш отново ще чрез договор тип „Правителство-правителство“. Също така знаете, че обикновено този тип договори съдържат много други неща освен изтребителите – въоръжение, комуникации и други неща. Що се отнася за отговора на Lockheed Martin на запитването на правителството на САЩ за още 8 изтребителя F-16 Block 70, все още сме в процес на дискусии за точните параметри на предложението, ето защо не мога да дам повече подробности.

Кои са основните предимства на F-16 Block 70?
В този вариант на изтребителя са интегрирани всички нови технологии, които се появиха през последните 10 години. Главното подобрение е в радара – на Block 70 той е Northrop Grumman APG-83 тип AESA (бел. ред. с активно електронно сканиране на антенната решетка). Радарът е умалено копие на AESA радара на изтребителя 5-о поколение F-35 APG-81 и има 95% съвпадение на хардуера с него. Има значително подобрение при сигурността на полета чрез внедряването на спасяващата човешки животи система Automatic Ground Collision Avoidance System. Нейната функция е в случай че пилотът по някаква причина загуби съзнание, например от претоварване, тя да изведе самолета в хоризонтален полет. Благодарения на тази система вече е спасен живота на 10 пилоти.

На какъв етап е производството на българските 8 изтребителя F-16 Block 70?
Новата ни производствена линия в Грийнвил (Южна Каролина) работи нормално. В момента създаваме условия за ускоряване на производството с цел постигане на темп от 4 изтребителя на месец. Компонентите и системите от нашите поддоставчици за първите 8 български изтребителя F-16 Block 70 вече започнаха да пристигат в Грийнвил и производството скоро ще започне.

Кога българските ВВС ще получат своя първи изтребител F-16 Block 70 и дали той ще е от двуместния вариант F-16D?
Това ще зависи от изискванията на българското МО, които са представени пред правителството на САЩ. Точната дата на доставката на първия български F-16 Block 70 е въпрос на договорка между правителствата на САЩ и на България.

Кога всички 8 изтребителя ще бъдат достанени на България?
Това въпрос на който могат да отговорят правителствата на САЩ и България.

Изтребителите ще бъдат предадени в САЩ или в България?
Тъй като това е като споменахме договор тип „правителство-правителство“, Lockheed Martin ще достави изтребителите на правителството на САЩ, а то от своя страна ще ги предаде на българското МО, респективно българските ВВС.

Кога българските F-16 Block 70 ще могат да достигнат начална оперативна готовност (IOC)?
Постигането на IOC е въпрос на решение на съответните правителства и Военновъздушни сили.

Има ли участие на Lockheed Martin в обучението на българските пилоти, инженери и техници?
По този въпрос мога да каже, че Lockheed Martin има известно участие в това обучение,заедно с ВВС на САЩ. Прилага се принципа train the trainers (обучи обучителите). Ще продължим да правим това и в следващите години, включително и в България. Доколкото знам първия български пилот завърши начално си обучение, което е страхотно. Всичко останало е въпрос на договорка между двете правителства.

Началният пакет резервни части, техническа поддръжка и услуги за българските ВВС какъв период покрива?
Това са неща,които се включват във всяка пакетна оферта на американското правителство за F-16. Това което е предвидено за България съответства на изискванията на българското правителство заложени в договора.

Към края на май 2022 г. за колко новопроизведени F-16 Block 70 има сключени договори за доставка и за колко модернизационни пакета F-16V има договори?
Поръчаните новопостроени F-16 Block 70 са 128 броя от 5 държави – Бахрейн, Словакия, България, и още 2 държави. Китовете за модернизация F-16V позволяват на по-рано произведените модели F-16 (бел. ред. от Block 15 до Block 50/52+) да получат способности почти идентични с новопостроените F-16 Block 70.

Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Производството на първите български F-16 Block 70 ще започне през 2022 г. Aimee Burnett, Vice president Business Development, Integrated Fighter Group, Lockheed Martin пред pan.bg

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/4 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка