Демонстрационните стрелби в рамките на „Хемус 2022“ – Част 3 Генералските ефекти на „Металика-АБ“ (ЕКСКЛУЗНИВНА ГАЛЕРИЯ)

Pan.bg 03 юни 2022 | 20:12 views (4263) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bgСледващата компания, която представи своята продукция на ЦАТИП-Змеево бе „Металика-АБ“. Първо бе демонстрирана ПУ-2П за единичен 122 mm снаряд М-21ОФ за БМ-21 „Град“. Предназначението на т. нар. „партизански Град“ е монтирането на лекотоварни автомобили, както и за самостоятелно ползване. Малката й тежест я прави лесно използваема с възможност за гъвкав маньовър. Пускът се осъществява дистанционно с командва конзола. Реактивният снаряд излетя нормално по цел на дистанция от 11 km.

Следващата демонстрирана система бе модернизираната РСЗО БМ-21 „Град“. Модернизацията се състои в добавянето на автомобил на командира на батареята, от който се осъществява автоматично насочване на ПУ, намалява се време за откриване на огън от неподготвена позиция през деня и през нощта; намалява се времето за разгръщане и привеждане в походно положение и и обратно за бързо напускане на огневата позиция с цел избягване на контрабатарейния огън. Информацията за координатите на целите се подава от предни артилерийски наблюдатели, от БЛА или от по-горни нива на командване. В командирският автомобил има вградена мини метеостанция, която има възможност да пуска метеобалони за получаване на информация за скоростта на вятъра. Насочването се осъществява от командирския автомобил с помощта на контролна конзола и кабел до апаратурата в ПУ. Прекрасно като идея, но за съжаление изпълнението бе пълен генералски ефект. Едва при третия опит разчетът забеляза че командния кабел все още е свързан с вече стрелялата ПУ-2П и след закачането към ПУ на БМ-21 „Град“ последва единичен изстрел. Целта му бе да се види как е разположено попадението спрямо целта на дистанция 10 km, бяха въведени корекции и последва залп от 14 ракети, които излетяха с оглушителен грохот.

Бе демонстрирана и възможността за бърза смята на целта, като втора бе поразена отново с залп от 21 ракети.

Последва демонстрация на друга разработка на „Металика-АБ“ – бойната машина на пехотата (БМП) „Анаконда“. Всъщност при нея се използва шасито на МТ-ЛБ, като е извършен основен ремонт, монтирана е нова комуникационна система, а вместо куполката с 7,62 mm картечница, която е премахната, е монтиран дистанционно управляем модул с 30 mm оръдие 2А72, АГС-17 „Пламя“ и 7,62 mm картечница ПК. Условията за десанта са подобрени.

Демонстрацията включваше стрелба от място и в движение. Екипажът на машината първи стреля с 30 mm оръдие 2А72 по цел на дистанция от 1000 m. Стрелбата се водеше на къси редове по свален от въоръжение БТР-60. Старата очукана машина, явно благодарение на заложените от конструктора наклони на стените, оказа „яростна“ съпротива и голяма част от снарядите рикошираха, без да пробият метала. Последва стрелба с 7,62 mm картечница ПК по цели на дистанция от 600 m. АГС-17 по „генералски“ отказа да стреля. В момента в който машината тръгна и 30 mm оръдие заклини и демонстрацията като цяло пропадна.

Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Демонстрационните стрелби в рамките на „Хемус 2022“ – Част 3 Генералските ефекти на „Металика-АБ“ (ЕКСКЛУЗНИВНА ГАЛЕРИЯ)

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/15 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка