Радарите MMR

Pan.bg 14 юни 2022 | 10:05 views (1667) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bgРазговаряхме с о. з. полк. Моше Манор, ветеран от израелските ВВС, старши експерт в IAI ELTA Systems
image

-Полк. Манор, какви продукти представя Israel Aircraft Industries (IAI) на „Хемус 2022“?
-На изложението ние представяме нашия многофункционален радар MMR. Това е авангарден радар, който предлага оперативни решения в борбата с високотехнологични заплахи като крилати ракети, безпилотни летателни апарати (БЛА) и балистични оръжия. В наши дни едни от най-големите предизвикателства е как да се предупреди навреме населението за потенциална влитаща опасност, както и как да се открият и прехванат цели с ниски демаскиращи признаци като крилати ракети и БЛА. Нашето решение е чрез радара MMR и ПВО системата с прехващачи Barak, които дават решения както за ПВО, така и за ПРО.

-Известно е, че MMR е част от системите за ПВО на Израел. Какво е нивото на успешно засичане на ракети влитащи от Ивицата Газа към Израел?
-MMR е не само част от многослойната системата за прехват на въздушни цели, но и служи като средство за обзор на въздушната обстанвока и като средство за засичане на крилати ракети, балистични цели и БЛА. Нямам право да спомена точните нива на успешно засичане на цели влитащи от Ивицата Газа, но през последния конфликт от 2021 г. срещу Израел бяха изстреляни над 1000 ракети, от които бяха прехванати над 95%. Успешният прехват не зависи само от радара, но от цялата система за ПВО и ПРО. MMR защитава Израел много успешно.
С оглед на ситуацията в света в последните 3 месеца става все по-важно да се предупреждава навреме цивилното население за въздушни заплахи. В Израел за всяка изстреляна ракета населението се предупреждава незабавно, но предупреждението е много точно. То е персонално, а не поголовно. Тъй като можем да определим точно къде ще попадне ракетата се предупреждават хората само около мястото на удара в земята. Те имат време да се укрият в бомбоубежищата и така се намаляват чувствително потенциалните жертви, а доверието на населението в системата е високо и това ги кара да й вярват. Много е важно, дори да нямаш възможност да прехванеш ракетата, да предупредиш населението в засегнатия район и то да има време да се укрие.

-Какви са вашите очаквания от „Хемус 2022“?
-Нашата цел на „Хемус 2022“ е да представим MMR пред отговорните български представители. За нас в наши дни една държава да разполага с MMR не е разкош, а необходимост. Ние искаме да представим радара, неговите способности и параметри, а не да преследваме даден клиент. Готови сме да разговаряме за предоставяне на „ноу-хау“, да предоставим нашата оперативна експертиза и опит в използването на тази система. Когато стъпваме в дадена държава, винаги търсим възможност за коопериране с местната индустрия с цел част от системата да се произвежда на местно ниво.

-В кои държави от ЕС и НАТО вече са избрали да оперират на радара MMR?
-Радарите от това моделно семейство вече бяха избрани от Чехия, Словакия, Унгария, както и от други страни-членки на НАТО и ЕС като Канада и Финландия. По света можем да споменем Индия, Сингапур и Виетнам. Когато имаш способност да откриеш и анализираш въздушната заплаха, ти имаш възможност да избереш начина по който да я неутрализираш. Така че не е достатъчно да имаш обзорни радари, а трябва да разполагаш с многофункционални такива, които да не само осигуряват информация за целите, но и имат възможност да насочват към тях системите за ПВО и ПРО, както и да имаш възможност да предупредиш населението навреме.

-Знаем, че има още по-нова версия - MS-MMR. Бихте ли дали малко подробности за този радар?
- MS-MMR всъщност е по-големия брат на MMR. MS-MMR означава многосензорен многофункционален радар. В него добавихме допълнителни и много важни сензори. Сред тях е сензор за електронно разузнаване (ELINT), както и електро-оптичен сензор и X-band радар, който дава много висока точност на засичане на целите. Опита от конфликта в Украйна показа, че е много лесно да засечеш един радар и да го унищожиш. Ето защо е много важно да сензорите да оцелеят при вражеска атака. Като цяло MMR е с ниска вероятност за засичане, а с прибавянето на допълнителните сензори MS-MMR може да работи в пасивен режим за засичане на целите, без да излъчва електромагнитна енергия. Целите се засичат на база техните комуникации, електромагнитни излъчвания и ИЧ силует. MS-MMR се включва в активен режим само тогава, когато няма опасност да бъде атакуват на база неговия сигнал. На практика в MS-MMR сме реализирали принципа на интегриране на информацията от различните сензори - имаме два радара работещи в S band и в X band, които са активни сензори; имаме и пасивни сензори в лицето на ELINT и електрооптичния канал. Всички те са на една и съща платформа и дават обща, интегрирана картина на радарните оператори.

-Какви други способности имат радарите MMR и MS-MMR?
-Те засичат вражеските балистични заплахи (ракети, снаряди, мини) в момента в което те се появят на радарния хоризонт. Така се формира елипсата на възможната им траектория и посоката в която летят. В момента в който те достигнат върховата точка на полета си, вече знаем и разстоянието до целта им. Така елипсата на траекторията се стеснява максимално и получаваме с много голяма точност точка на удар в земята. Ако разполагате не с единичен радар, а със система от радари, тогава точността се повишава в пъти. Така точката на удар в повърхността е плюс минус 100 m. Нещо повече, с помощта на MMR и MS-MMR се изчислява не само точката на удар, но и точката на пуск на оръжието и се осигурява качествена контрабатарейна борба. Така радарите имат като отбранителна, така и нападателна функция.

-За един радар е особено важно да бъде труден за подавяне. Как е решен този въпрос в MMR?
-Когато създавахме MMR обърнахме особено внимание на неговата оцеляемост. Ето защо той има много голяма мобилност - за по-малко от 15 min се привежда от походно в бойно положение и обратно. Както вече споменах, MS-MMR може работи както в активен, така и в пасивен режим. Освен това сме заложили и допълнителни мерки за намаляване на възможността да бъде засечен дори в активен режим.

Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Радарите MMR

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/4 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка