БЛА на IAI - иновации и 40-годишен опит. Орна Шемеш, директор „Маркетинг и продажби на авиация“ в IAI, отговаря за продажбите на БЛА (ЕКСКЛУЗВИНИ СНИМКИ И ВИДЕО)

Pan.bg 14 юни 2022 | 12:07 views (1017) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bgimage

РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >

-Г-жо Шемеш, какви безпилотни летателни апарати влизат в продуктовия каталог на IAI?
-Нашите безпилотни продукти са уникални. Обхватът им започна от 4,5 kg и стига до 7,5 t. На практика предлагаме БЛА от всички типове които съществуват в наши дни. Причината е, че в Израел започнахме да използваме тактически БЛА преди 40 години. След това развитието им протече от най-малкия клас до най-големия клас.

-БЛА са бъдещето на бойното поле. Какво можете да предложите вие в тази област?
-За Израел БЛА са миналото, настоящето и бъдещето. Както вече споменах имаме 40-годишен опит в използването им. Това означава че сме натрупали солиден опит в това и нашите продукти са много, много зрели. Освен това много държи да внедряваме иновации - така всяка година има нова иновация в нашите продукти. Добавяме нова способност или подобряване характеристиките им - или в комуникациите им, или в контролната станция, или в автоматизацията им. Целта на автоматизацията е да се намали работното натоварване върху операторите на земята, като в същото време се повиши качеството и ефективността на мисията. Иновацията не е новина за нашите БЛА, тя е част от ДНК-о на всеки израелец. Обстановката в която живеем ни кара да прилагаме иновации не само в отбраната, но и всяка една друга област. Стремим се да правим всичко максимално бързо и ефективно и получената информация да се използва максимално.

-На вашия щанд е изложен модел на едни нов тип БЛА - баражиращ боеприпас Rotem L. Бихте ли разказали малко повече за него?
-Това е тактически БЛА тип квадрокоптер. Оперира се от един единствен войник. Привежда се от походно в положение готово за полет за секунди. Предназначен е за смъртоносни атаки по стационарни и подвижни цели. Отличителна черта на ROTEM-L е, че за разлика от другите баражиращи боеприпаси, ако не бъде намерена цел след като е излетял има възможност мисията да се прекрати и да се използва повторно. Rotem-L е многофункционален и вместо бойна част от 1,3 kg, може да носи стабилизирана „топка“ за разузнаване с дневна/ИЧ камера.

-Какво ново при БЛА Heron?
-Heron се промени много спрямо този който вие навярно познавате. След Heron 1 и Heron Mk II вече има Heron TP. Това на практика е 4-5-то поколение след първоначалният вариант. Той е въплъщение на това което ви казах - нашия стремеж към непрекъснато обновяване, иновации и модернизация. Защото в края на деня е важно дали е изпълнена мисията. Тя е важната, а не платформата с което тя е изпълнена. Ако искате мисията да е изпълнена напълно, с висока точност и в зададеното време, вие трябва да разполагате с най-добрите сензори и всички възможни канали за предаване на информация и контрол на БЛА. Трябва да се осъществява непрекъсната и защитена комуникация както към контролната станция за предаване на събраната информация, така и от нея към БЛА. Това което прибавихме в най-новия модел на Heron е преноса на информация към всички заинтересовани страни (не само към контролната станция, но и към местния щаб и към по-горните нива на командване) в реално време. Така тези които са оторизирани да вземат решенията, могат да го направят след като имат най-точната, най-достоверна и актуална информация.Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


БЛА на IAI - иновации и 40-годишен опит. Орна Шемеш, директор „Маркетинг и продажби на авиация“ в IAI, отговаря за продажбите на БЛА (ЕКСКЛУЗВИНИ СНИМКИ  И ВИДЕО)

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/4 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка