Ден 22: Кораб "Св. св. Кирил и Методий" "легна" на курс към бреговете на Бразилия

Pan.bg 18 яну 2023 | 06:33 views (415) commentaries(0)
img Pan.bg

Репортерът на БТА Константин Карагьозов е единственият представител на медиите, който пътува с кораба "Св. св. Кирил и Методий" и в двете посоки, като придружава българската експедиция по време на целия престой на Антарктида. Всички медии могат да ползват със свободен достъп рубриката "България - Антарктида - корабният дневник на БТА".

Всички медии могат да ползват със свободен достъп рубриката "България - Антарктида - корабният дневник на БТА". На посочения по-долу електронен адрес читателите също могат да се запознаят с интересни детайли от плаването.

Ден 22 - вечер: Кораб "Св. св. Кирил и Методий" "легна" на курс към бреговете на Бразилия

На двадесет и втория ден от плаването си към Антарктида (17 януари) българският военен научноизследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“ „легна“ на курс към най-източната част на Южна Америка – бреговете на Бразилия край Ресифе.

Вълнението и вятърът все още са благоприятни – по кърмата. Вълнението е 2 бала, докато вятърът е слаб – около 2-3 метра в секунда.

Кап. III ранг Радко Муевски, старши помощник-командир на „Св. св. Кирил и Методий“, отбеляза пред БТА, че очакванията са, при поддържане на настоящата средна скорост от около 9,5 възла, разстоянието до бразилските брегове да бъде изминато за шест денонощия.

https://www.bta.bg/bg/bg-antarctica/391742--sv-sv-kiril-i-metodiy-legna-na-kurs-kam-bregovete-na-braziliya

Ден 22 - тема на деня: На борда на НИК 421 се проведе учение по отразяване на потенциални атаки

На борда на българския военен научноизследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“ (НИК 421) се проведе учение по отразяване на потенциални атаки на бързодвижещи се надводни обекти. Тренировката се проведе около 10:30 часа корабно време (11:30 източноевропейско време) на 17 януари при стриктно спазване на указанията за безопасност на изпълняващите я членове на екипажа, както и след уверяване чрез радиолокационни средства, че „хоризонтът е чист“ в радиус от 40 морски мили.

„Проведохме учение по отразяване на атаките на надводен противник, предимно по борба с малки надводни бързоходни цели. Двата разчета успяха навременно да бъдат въоръжени и разставени по бойните постове. След извършване на учение с ПКС (бел. ред. - лека картечница), беше произведена и учебна стрелба с автомат „Калашников“ (АКМ)“, сподели пред БТА командирът на НИК 421, кап. II ранг Николай Данаилов.

https://www.bta.bg/bg/bg-antarctica/391341-na-borda-na-nik-421-se-provede-uchenie-po-otrazyavane-na-potentsialni-ataki

Ден 22 - сутрин: 1000 морски мили делят кораб "Св. св. Кирил и Методий" от прекосяването на Атлантика

„Вече имаме следваща цел – спокойно прекосяване на Атлантика, живот и здраве, достигане до бреговете на Южна Америка. Дотам ни предстоят около 1000 морски мили, което е малко повече от изминатото разстояние от Гибралтар до Кабо Верде“. Това заяви пред БТА командирът на българския военен научноизследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“, кап. II ранг Николай Данаилов.

В ранните часове на 17 януари НИК 421 достигна до архипелага Кабо Верде, откъдето, заобикаляйки го откъм изток, ще прекоси Атлантическия океан, за да достигне до бреговете на Южна Америка край Ресифе, Бразилия. Корабът плава към втората междинна спирка от рейса си до остров Ливингстън – Мар дел Плата в Аржентина, където се очаква да пристигне в началото на февруари.

https://www.bta.bg/bg/bg-antarctica/391234-1000-morski-mili-delyat-sv-sv-kiril-i-metodiy-ot-prekosyavaneto-na-atlantika
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка