Ден 27 - сутрин: Кораб "Св. св. Кирил и Методий" пресече Екватора и влезе в историята на българското корабоплаване

Pan.bg 22 яну 2023 | 06:50 views (494) commentaries(0)
img Pan.bg

Репортерът на БТА Константин Карагьозов е единственият представител на медиите, който пътува с кораба "Св. св. Кирил и Методий" и в двете посоки, като придружава българската експедиция по време на целия престой на Антарктида. Всички медии могат да ползват със свободен достъп рубриката "България - Антарктида - корабният дневник на БТА".

Всички медии могат да ползват със свободен достъп рубриката "България - Антарктида - корабният дневник на БТА". На посочения по-долу електронен адрес читателите също могат да се запознаят с интересни детайли от плаването.

Ден 27 - сутрин: Кораб "Св. св. Кирил и Методий" пресече Екватора и влезе в историята на българското корабоплаване

Кораб "Св. св. Кирил и Методий“ (НИК 421) пресече екватора в 03:19 часа корабно време (04:19 часа източноевропейско време) на 22 януари, с което се превърна в първия военен научноизследователски кораб в историята на българското корабоплаване, преминал през нулевия паралел.

НИК 421 навлезе в Южния Атлантик, придържайки се към курса си на юг-югозапад към Южна Америка по пътя си към остров Ливингстън, където ще подпомогне 31-вата българска антарктическа експедиция.

https://www.bta.bg/bg/bg-antarctica/394125--sv-sv-kiril-i-metodiy-preseche-ekvatora-i-vleze-v-istoriyata-na-balgarskoto-

Ден 26 - тема на деня: Понтонен сал за товара на антарктиците беше сглобен на палубата на кораб "Св. св. Кирил и Методий"

Екипажът на българския военен научноизследователски кораб "Св. св. Кирил и Методий" сглоби понтонен сал, който ще послужи за пренасяне на провизиите, строителните материали и оборудването, предвидени за българската антарктическа база на о-в Ливингстън. НИК 421 транспортира материална част, за да подпомогне 31-вата българска антарктическа експедиция.

https://www.bta.bg/bg/bg-antarctica/393988-pontonen-sal-za-tovara-na-antarktitsite-beshe-sgloben-na-palubata-na-sv-sv-ki

Ден 26 - сутрин: Кораб "Св. св. Кирил и Методий" ще пресече екватора след по-малко от 24 часа

Българският научноизследователски кораб "Св. св. Кирил и Методий" (НИК 421) е на около 160 мили от екватора в утрото на 21 януари, ден 26 от плаването му към Антарктида. НИК 421 се придържа към курса си на юг-югозапад към Южна Америка със средна скорост от 9 възла през последните часове.

Старши помощник-командирът на НИК 421, кап. III ранг Радко Муевски, потвърди пред БТА, че корабът ще пресече екватора след по-малко от 24 часа.

https://www.bta.bg/bg/bg-antarctica/393902--sv-sv-kiril-i-metodiy-shte-preseche-ekvatora-sled-po-malko-ot-24-chasa
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка