Ден 30 - вечер: 2000 мили делят кораб "Св. св. Кирил и Методий" от Мар дел Плата

Pan.bg 26 яну 2023 | 07:06 views (384) commentaries(0)
img Pan.bg

Репортерът на БТА Константин Карагьозов е единственият представител на медиите, който пътува с кораба "Св. св. Кирил и Методий" и в двете посоки, като придружава българската експедиция по време на целия престой на Антарктида. Всички медии могат да ползват със свободен достъп рубриката "България - Антарктида - корабният дневник на БТА".

Всички медии могат да ползват със свободен достъп рубриката "България - Антарктида - корабният дневник на БТА". На посочения по-долу електронен адрес и връзки читателите могат да се запознаят с интересни детайли от плаването.

Ден 30 - вечер: 2000 мили делят кораб "Св. св. Кирил и Методий" от Мар дел Плата

Военният научноизследователски кораб "Св. св. Кирил и Методий" е изминал малко над 3900 морски мили за първите 30 дни от плаването си към българската антарктическа база "Св. Климент Охридски" на о-в Ливингстън.

НИК 421 продължава да се движи в направление юг-югозапад покрай бреговете на Бразилия към втората междинна спирка от маршрута си – пристанищния град Мар дел Плата в Аржентина - точка, от която го делят още около 2000 мили. Там на борда му ще се качат учени от Българския антарктически институт начело с председателя им проф. Христо Пимпирев, както и учени от полярната програма на Испания.

https://www.bta.bg/bg/bg-antarctica/396264-2000-mili-delyat-sv-sv-kiril-i-metodiy-ot-mar-del-plata

Ден 30 (тема на деня) - Кап. III ранг Христо Христов, щурман на НИК 421: Най-невралгично ще е прекосяването на пролива Дрейк

Кап. III ранг Христо Христов, щурман на българския военен научноизследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“ сподели пред БТА, че в първите 30 дни от плаването не е имало големи изпитания, тъй като времето е благосклонно, но предупреждава, че най-невралгично ще е е прекосяването на пролива Дрейк. Повече информация тук:

https://www.bta.bg/bg/bg-antarctica/396081-kap-iii-rang-hristo-hristov-shturman-na-nik-421-nay-nevralgichno-shte-e-preko

Ден 30 сутрин: Екипажът на кораб "Св. св. Кирил и Методий" поддържа бодър дух 30 дни след отплаването си от Варна

В 30-ия ден от плаването си към Антарктида екипажът на българския научноизследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“ е в добро състояние на духа, каза пред БТА старши помощник-командирът на НИК 421, кап. III ранг Радко Муевски.

„Екипажът поддържа бодър дух, всеки изпълнява задачите си отговорно с поглед към постигане на целите, които сме си поставили – достигане до остров Ливингстън и благополучно завръщане в България след това“, допълни той. Повече информация тук:

https://www.bta.bg/bg/bg-antarctica/395795-ekipazhat-na-sv-sv-kiril-i-metodiy-poddarzha-bodar-duh-30-dni-sled-otplavane
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка