Командирът на НИК 421 и ръководители от 31-вата българска антарктическа експедиция посетиха украинския ледоразбивач „Ноосфера“

Pan.bg 13 мар 2023 | 06:30 views (930) commentaries(0)
img Pan.bg

Репортерът на БТА Константин Карагьозов е единственият представител на медиите, който пътува с кораба "Св. св. Кирил и Методий" и в двете посоки, като придружава българската експедиция по време на целия престой на Антарктида. Всички медии могат да ползват със свободен достъп рубриката "България - Антарктида - корабният дневник на БТА".

Всички медии могат да ползват със свободен достъп рубриката "България - Антарктида - корабният дневник на БТА". На посочения по-долу електронен адрес и връзки читателите могат да се запознаят с интересни детайли от плаването.

РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >

Ден 75: Командирът на НИК 421 и ръководители от 31-вата българска антарктическа експедиция посетиха украинския ледоразбивач „Ноосфера“

Няколко часа преди българският военен научноизследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“ да отплава от чилийското пристанище Пунта Аренас командирът на плавателния съд к-н II ранг Николай Данаилов, ръководителят на научната и логистична дейност на Националния център за полярни изследвания Драгомир Матеев и командирът на българската антарктическа база „Св. Климент Охридски“ по време на 31-вата българска антарктическа експедиция Камен Недков посетиха украинския научноизследователски ледоразбивач „Ноосфера“, който е временно на пристан в Пунта Аренас.

Гостите от България направиха опознавателна обиколка на „Ноосфера“ с помощта на третия помощник-капитан Йевхен Прикладов и третия механик Кирило Саламатин, след което бяха посрещнати на мостика от командира на плавателния съд Олександър Гришко.

К-н Данаилов, Матеев и Недков обсъдиха с Гришко възможностите за бъдещо логистично сътрудничество между Българския антарктически институт и Националния антарктически научен център на Украйна.

Командирът на „Св. св. Кирил и Методий“ благодари на украинския си колега за гостоприемството и му подари икона на „Св. Николай Чудотворец“ – покровител на всички моряци.

Ледоразбивачът „Ноосфера“ е флагман на украинския научноизследователски флот. През 2021 година корабът беше придобит от Националния антарктически научен център към Министерството на образованието и науката на Украйна, който го закупи от британската антарктическа служба срещу сума от около 5 млн. щатски долара.

Повече информация тук:

https://www.bta.bg/bg/bg-antarctica/422337-komandirat-na-nik-421-i-rakovoditeli-ot-31-vata-balgarska-antarkticheska-ekspedi

Проф. Христо Пимпирев (председател на Българския антарктически институт), капитан II ранг Николай Данаилов (командир на кораб „Св. св. Кирил и Методий“) и флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров (Началник на ВВМУ "Н. Й. Вапцаров") по време на пресконференцията на борда на НИК 421 на 21 декември 2022 г. Снимка - ВВМУ. Изображението има илюстративен характер и не е обвързващо с текста.Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Командирът на НИК 421 и ръководители от 31-вата българска антарктическа експедиция посетиха украинския ледоразбивач „Ноосфера“

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/1 СЛЕДВАЩА СНИМКА


Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка