144 години ВМС - ЧЕСТИТ ПРАЗНИК, ВОЕННИ МОРЯЦИ! Випуск 2023 "В. Левски" е в строя (ГОЛЯМА ПРАЗНИЧНА ГАЛЕРИЯ)

Pan.bg 13 авг 2023 | 13:25 views (13410) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
На 13 август от 08:55 ч. на Морска гара – Варна бе кулминацията на тържествата за отбелязване на 144-ата годишнина на българските Военноморски сили.

Денят започна с ритуалите по посрещане на министъра на отбраната на Република България и по тържественото вдигане на флага на Военноморските сили, гюйса, стенговите флагове и флаговете за разцветяване.

Министър Тагарев прие доклада на командира на почетния караул, поклони се пред националния флаг, обходи блоковете на курсантите от ВВМУ "Н. Й. Вапцаров" и поздрави курсантите за завършването на Випуск 2023 "Васил Левски". Точно в 9 часа бяха издигнати гюйсът, стенговите флагове и флаговете за разцветяване на всички кораби на българските ВМС.

Церемонията продължи с ритуала по присвояване на първо офицерско звание на курсантите от „Випуск - 2023” от специалност „Организация и управление на тактическите подразделения от ВМС” на Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров”.

На ритуалите присъстваха министърът на отбраната на Република България Тодор Тагарев, зам. министърът на отбраната Атанас Запрянов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов, началникът на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров" флотилен адмирал проф. д. в. н. Боян Медникаров, кметът на Община Варна Иван Портних, областният управител на Област Варна Андрияна Андреева, адмирали, генерали, ветерани, роднини на новопроизведените морски офицери и граждани на Варна.

През тази година 20 випускници получиха своите лейтенантски пагони след успешно завършване на специализациите „Корабоводене за ВМС“, „Военноморски комуникационни и радиотехнически системи“ и „Корабни машини и механизми за ВМС“.

Първенец на випуска е курсант-мичман Лилия Костадинова с общ успех „Отличен 5.80“. Тя получи пагоните и дипломата си от министъра на отбраната Тодор Тагарев. Първенец на специализация „Корабоводене за ВМС“ е курсант-мичман Алиса Янева, на специализация „Военноморски комуникационни и радиотехнически системи“ - курсант-мичман Деница Пантелеева, а на „Корабни машини и механизми за ВМС“ - курсант-мичман Александър Илиев. Те получиха пагоните и дипломите си от Началника на отбраната адм. Емил Ефтимов.

Министър Тагарев награди първенеца на випуска и първенците на специалностите и отличниците с почетен знак "150 години Васил Левски", предметна награда - книга и парични средства.

Адмирал Ефтимов награди първенците-дами с бинокъл Б8х30 , а лейт. Александър Илиев с щик-нож.

Общо 6 са курсантите, завършили обучението си във ВВМУ с отличен успех.

Останалите випускници получиха пагоните си от командира на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов, а дипломите си от Началника на ВВМУ "Н. Й. Вапцаров" флотилен адмирал Боян Медникаров.

В края на церемонията новопроизведените лейтенанти преминаха в тържествен строй и по традиция хвърлиха курсантските си шапки във въздуха.

Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


144 години ВМС - ЧЕСТИТ ПРАЗНИК, ВОЕННИ МОРЯЦИ! Випуск 2023 "В. Левски" е в строя (ГОЛЯМА ПРАЗНИЧНА ГАЛЕРИЯ)

ПРЕДИШНА СНИМКА 12/46 СЛЕДВАЩА СНИМКА


Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка