Контраадмирал Михайлов благодари на водолазите, които извършиха подриваване и унищожаване на импровизираното взривно устройство при Тюленово

Pan.bg 29 сеп 2023 | 10:39 views (353) commentaries(0)
img Pan.bg

Вчера, 28 септември участниците в националното водолазно учение с международно участие „Тритон -2023“ , демонстрираха способности за откриване, класифициране и обезвреждане на невзривени боеприпаси и морски мини под вода.

На борда на спасителен кораб „Протео“ действията в района на Военноморска база Варна наблюдаваха командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов, командирите на формированията от военноморските сили на страните-участнички в учението – Италия, Румъния, Турция и САЩ, и журналисти.

На въпроси за действията на водолазите при обезвреждане на боеприпаса, прикачен към части от дрон, открит в с. Тюленово, командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов благодари на водолазите, които извършиха подриваване и унищожаване на импровизираното взривно устройство.

„Досега Военноморските сили на Република България не бяха се срещали с такъв тип импровизирано устройство и имаше основателни съмнения и предположения на специалистите от флота, че вътре в него има специални датчици, които биха довели до самовзривяване при опит за отварянето му. Поради тази причина водолазният екип преди да вземе решение за преместването на дрона на по-безопасно място за взривяване, извърши щателен оглед включително и под вода, за наличие на кабели и въжета, които биха могли да го активират при преместване“, разясни той.

„Бяха изпълнени абсолютно точно всички правила и процедури при унищожаване на такъв тип устройства. Мога да заявя категорично, че водолазите действаха правилно, по начин, по който да съхранят живота, както своя така и на всички останали“, заяви командирът на ВМС.

/www.navy.mod.bg/
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка