Отзвук: 1 декември - Международен ден на Антарктида, кораб "Св. св. Кирил и Методий" плава южно от архипелага Кабо Верде

Pan.bg 04 дек 2023 | 13:14 views (309) commentaries(0)
img На 1 декември - Международния ден на Антарктика, военният научноизследователски кораб "Св. св. Кирил и Методий" с бордови номер 421 (НИК-421) плава южно от архипелага Кабо Верде (Зелени нос), като част от 32-рата Българска антарктическа експедиция (32 БАЕ), съобщи Висшето военноморско училище „Никола Йонков Вапцаров“ (ВВМУ).

НИК-421 има за задача да осигури логистична поддръжка и подпомагане на изпълнението на научноизследователската дейност на 32 БАЕ в Антарктика. Очаква се с кораба да бъде открит новият антарктически сезон на Българската полярна база "Св. Климент Охридски" на о. Ливингстън.

През тазгодишното плаване на кораба (второ като част от БАЕ) възможност да се докоснат до красотата и предизвикателствата на ледения континент имат четирима курсанти-практиканти от ВВМУ "Н. Й. Вапцаров".

Международният ден на Антарктика се отбелязва от 1 декември 1959 г., когато е подписан Антарктическият договор (България е консултативен член от 1998 г.), който регламентира управлението на континента Антарктида и прилежащите му острови и акватория на юг от 60 паралел.

Повече информация тук:

https://www.bta.bg/bg/bg-antarctica/579820-voenniyat-nauchnoizsledovatelski-korab-sv-sv-kiril-i-metodiy-plava-yuzhno-ot
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка