БТА: В края на следващата година Хидрографската служба на ВМС ще получи специализиран катер от САЩ

Pan.bg 04 дек 2023 | 13:26 views (611) commentaries(0)
img Данаил Войков

Към края на 2024 година предстои да получим хидрографски катер от САЩ, който ще е оборудван с многолъчев ехолот за измерване на релефа на дъното с картографска цел.

Това каза при отбелязването на 140-ата годишнина от създаването на Хидрографската служба на Военноморските сили (ВМС) началникът ѝ капитан I ранг Николай Николов.

Той допълни, че освен това службата ще получи и два подводни управляеми апарата със сонари за противоминна борба и тренировъчен модул за противоподводна война.

Николов посочи, че по програма на Министерството на отбраната на САЩ са сключени четири договора с нашето военно министерство, с които е предвидено хидрографската служба да получи два подводни, дистанционно управляеми апарата, два сонара със страничен обзор, три буксируеми и пет спускаеми сонди за профилиране дълбочината и скоростта на звука.

По думите му към съответното оборудване службата ще получи и софтуер за извършване и обработка на хидрографските данни.

Получаването на специализираното оборудване за хидрографски измервания и специализираният софтуер за обработка на хидрографски и картографски данни ще даде възможност на службата да покрие стандартите за такива изследвания на Международната хидрографска организация.

Началникът поясни, че това дава възможност за изготвяне, верификация и валидация на електронни навигационни карти.

Повече информация тук:

https://www.bta.bg/bg/news/bulgaria/579490-v-kraya-na-sledvashtata-godina-hidrografskata-sluzhba-na-vms-shte-poluchi-spetsi

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка