Разширяване на българо-украинското сътрудничество в Антарктика

Pan.bg 01 фев 2024 | 17:34 views (973) commentaries(0)
img Капитанът на украинския ледоразбивач „Ноосфера“ – Павло Панасюк, към български антарктици: „Украйна продължава експедициите на Антарктида и през войната“

Яница Минкова

Дори през войната антарктическите експедиции на Украйна не са спирани и страната инвестира в ремонт на украинския научноизследователски ледоразбивач „Ноосфера“ през миналата година в Кейптаун, Република Южна Африка.

РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >

Това каза капитанът на кораба – Павло Панасюк, на ръководителя на 32-рата българска антарктическа експедиция – професор Христо Пимпирев, началника на Висшето военноморско училище – флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров, акредитирания за Чили посланик на България в Аржентина – Стоян Михайлов, и генералния директор на Българската телеграфна агенция (БТА) – Кирил Вълчев.

Те посетиха „Ноосфера“ на пристанището на най-южния чилийски град Пунта Аренас, откъдето утре се очаква да замине последната група от българската антарктическа експедиция.

На мостика капитан Павло Панасюк представи възможностите на кораба, който от началото на януари е в Пунта Аренас, след като в края на 2023 г. достигна украинската антарктическа станция „Академик Вернадски“ – на остров Галиндез от архипелага Вилхелм, до Антарктическия полуостров, основана като британска база през 1954 г. (през 1977 г. е наречена „Фарадей“), която през 1996 г. Великобритания предава на Украйна.

„Ноосфера“ под името „Джеймс Кларк Рос“ е бившият флагман на Британската антарктическа служба.

Построен е през 1990 г., а през 2021 г. е закупен от Украйна. Капитан Панасюк обясни, че след месец корабът ще закара поредния екип на украинската база „Академик Вернадски“, а също и карго до полската антарктическа база „Артстовски“.

Наименованието „Ноосфера“ (от старогръцки език – „сфера на разума“) идва от теорията на академик Владимир Вернадски за взаимодействието на човека и природата, която той означава с тази дума.

Корабът е дълъг 99,04 метра, широк е 18,85 метра и е с водоизместимост 5732 тона. 75 души е максималният капацитет, от които 23-ма души екипаж, основно от украинци, но е имало също чилиец и двама индуси. По думите на капитан Панасюк, на борда има около 10 научни лаборатории.

Флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров разказа за настоящата мисия на българския военен научноизследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“ и предложи сътрудничество с украинския кораб в полярните води.

Професор Пимпирев отбеляза дългогодишното сътрудничество между антарктическите институции на България и Украйна и предложи това сътрудничество да бъде разширено със съвместна работа на двата новопридобити научноизследователски кораба.

/www.naval-acad.bg/Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Разширяване на българо-украинското сътрудничество в Антарктика

ПРЕДИШНА СНИМКА 3/3 СЛЕДВАЩА СНИМКА


Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка