БТА: Български антарктици посетиха аржентинската база „Карлини"

Pan.bg 02 фев 2024 | 16:31 views (1537) commentaries(0)
img Емил Граничаров

Ръководителят на българската антарктическа експедиция проф. Христо Пимпирев, флотилен адмирал Боян Медникаров, началник на Висшето военноморско училище "Н. Й. Вапцаров", българският посланик в Аржентина Стоян Михайлов, генералният директор на БТА Кирил Вълчев и голяма група учени и логистици от българска и испанска националност посетиха аржентинската база на Антарктида „Карлини“.

Групата се качи на борда на българския научноизследователски кораб “Св. св. Кирил и Методий” от чилийската база "Ескудеро", обясни кап. II ранг Николай Данаилов.

РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >

Българските логистици и учени ще бъдат разпределени в базата на о. Ливингстън, а испанските им колеги – в базите им на о. Ливингстън и на о. Дисепшън, допълни той.

При качването на борда на българския научноизследователски кораб “Св. св. Кирил и Методий” на адмирал Боян Медникаров капитан Данаилов рапортува, че всички задачи за транспортиране и доставяне на материали до българския бряг и осигуряване научните изследвания на борда на българския кораб са успешно изпълнени и до момента няма инциденти.

По време на посещението на аржентинската база стана ясно, че в нея в момента се работи по 11 проекта от близо 40 учени. В базата има разположени и военни, които помагат с организационни въпроси.

Сред тях са и водолазите, които взимат проби по различните проекти, стана ясно още при посрещането на българските учени.

Проф. Христо Пимпирев подари на своите аржентински колеги книгата си „Антарктически дневници“ в превод на испански.

Генералният директор на БТА Кирил Вълчев подари специалното издание на списание „ЛИК“, посветено на първото плаване на българския кораб до Антарктида.

Кап. Николай Данаилов изтъкна доброто разбирателство между българските и аржентинските военни и флот и подари монета, като на шега предупреди, че ако при следващото посещение на аржентинската база монетата бъде загубена, домакините трябва да са готови да платят приятелска глоба.

„Пред чилийската база „Ескудеро“ на борда на научноизследователски кораб “Св. св. Кирил и Методий” се качи главният логистик на турската полярна програма Догач Исилер, с който работим от близо година и половина. Предадохме му турски товар, който се прехвърли на техния кораб „Бетанзос“ и ще бъде използван от турската полярна програма в района на развръщане на тяхната база на о. Коршу, доста по-южно от нашата база“, обясни кап. Данаилов.

Българският екипаж оказва помощ за втори път, преди това турски товар е бил транспортиран до пристанище Варна и след това е бил предаден успешно на турската страна.

Повече информация тук:

https://www.bta.bg/bg/news/lik/611352-balgarski-antarktitsi-posetiha-arzhentinskata-baza-karlini-



Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


БТА: Български антарктици посетиха аржентинската база „Карлини"

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/9 СЛЕДВАЩА СНИМКА


Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка