Последната група български антарктици пристигна и обсъди хода на проектите в българската база “Св. Климент Охридски” на остров Ливингстън

Pan.bg 06 фев 2024 | 11:14 views (983) commentaries(0)
img Яница Минкова

Последната група от 32-рата българска антарктическа експедиция пристигна и обсъди хода на проектите в българската база “Св. Климент Охридски” на остров Ливингстън от Южните Шетлъндски острови.

В групата са и ръководителят на експедицията професор Христо Пимпирев, българският посланик в Аржентина Стоян Михайлов, началникът на ВВМУ „Н. Й.Вапцаров“ – флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров, генералният директор на Българската телеграфна агенция (БТА) Кирил Вълчев.

РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >

Групата акостира на острова в лошо време със силен вятър, валеж на дъжд и сняг и бурно вълнение. Антарктиците на базата посрещнаха колегите си на българския антарктически бряг с питка, сол и мед.

Те запознаха новата група с развитието по 11-те научни проекта, по които се работи на базата през това лято в южното полукълбо – 7 на български учени и 4 на учени от чужди държави.

Беше обсъдено по-нататъшното логистично обезпечаване на проектите, включително с участието на българския военен научноизследователски кораб “Св. св. Кирил и Методий”.

С него ще бъдат транспортирани за изследвания и представяне в музеи в България образци от риби и други антарктически организми, както и геоложки находки.

Строителите на базата показаха напредъка в изграждането на разширението й с нов модерен лабораторен блок.

Те подчертаха огромната роля на българския кораб, който достави материалите, а екипажът се включи в сложната операция по разтоварването през бурните води на Южния залив на остров Ливингстън.

Ако времето позволи, целта е през този сезон новоизграденият лабораторен блок да бъде затворен, така че при следващата експедиция да се работи по вътрешните инсталации и научноизследователското оборудване.

Бяха обсъдени и плановете за антарктическото сътрудничество до края на експедицията, в което корабът “Св. св. Кирил и Методий” има важна роля.

Преди последната група български антарктици да слезе в българската база корабът транспортира също пристигналите на летището на съседния остров Кинг Джордж със самолет, осигурен безвъзмездно от португалската антарктическа програма, 11 испанци, които слязоха в базата „Хуан Карлос Първи” на остров Ливингстън и 7 испанци, които останаха в базата „Габриел де Кастия“ на остров Дисепшън.

/www.naval-acad.bg/Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Последната група български антарктици пристигна и обсъди хода на проектите в българската база “Св. Климент Охридски” на остров Ливингстън

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/5 СЛЕДВАЩА СНИМКА


Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка