Две учения на НИК 421 на връщане от Антарктида преди спирка в Комодоро Ривадавия в Аржентина

Pan.bg 16 фев 2024 | 13:11 views (1298) commentaries(0)
img Две учения на българския военен научноизследователски кораб “Св. св. Кирил и Методий” се проведоха преди влизането в аржентинското пристанището на град Комодоро Ривадавия в Патагония, където има голяма общност от потомци на преселили се преди един век българи. Корабът се връща от Антарктида, където подпомогна 32-та българска антарктическа експедиция и българската база “Св. Климент Охридски” на остров Ливингстън.

Ученията бяха наблюдавани от началникът на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров.

“Двете учения са предимно за тренировка на личния състав. Първото беше по спасяването на човек паднал зад борд, което беше проведено за сдаване на допуск от нашия оперативен офицер на борда капитан III ранг Христо Христов. Учението се изпълни доста бързо и адекватно. В рамките на 4 минути човекът беше качен на борда и съответно беше оказана първа медицинска помощ – учебно, естествено, тъй като беше само един макет. Това, което се показа от личния състав е натренираност и добра бърза реакция за спасяване на човешки живот на море при необходимост”, каза командирът на кораба капитан II ранг Николай Данаилов.

РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >

Той обясни, че второто проведено бойно корабно учение е за борба с пожар. “В две зони от кораба се оттренира пожар – едната беше на главна палуба, другата в машинно отделение. И на двете места при абсолютно адекватни действия и на аварийната партия на кораба и на аварийната група бяха потушени пожарите в рамките на 10 до 15 минути”, каза командирът на българския кораб. По думите му тази добра успеваемост и сигурност в действията на личния състав дава увереност за безпроблемно прекосяване на Атлантическия океан и завръщане живи и здрави в родината.

Старши помощник командирът на кораба капитан III ранг Радко Муевски отбеляза, че като плюсове от ученията може да бъде очертано повишаването на нивото на подготовка. “С тези учения си припомняме някои неща, които трябва да ги правим като рутина”, каза капитан Муевски. По думите те са полезни и с това, че позволяват навреме да бъдат отстранени някои минуси по материалната част.

Капитан III ранг Стоил Попов подчерта, че тренировката е постигнала удовлетворяващи резултати с незначителни забележки по материалната част и на моментни действия на личния състав. “Учението беше подходящо и за въвеждане на обучаемите кадети, както и за повишаването на уменията и повдигането на морала и бойния дух на личния състав от сектор “Технически”, както и общо на личния състав от екипажа на кораба”, каза капитан III ранг Попов.

Текст: Силвия БотеваНавигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Две учения на НИК 421 на връщане от Антарктида преди спирка в Комодоро Ривадавия в Аржентина

ПРЕДИШНА СНИМКА 3/5 СЛЕДВАЩА СНИМКА


Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка