Отличие за екипажа на кораба „Св. св. Кирил и Методий“ от Парламента на Провинция Чубут, Аржентина

Pan.bg 01 апр 2024 | 17:32 views (516) commentaries(0)
img Яница Минкова

От името на законодателната власт на провинция Чубут депутатите от Парламента – г-н Фабиан Гандон и г-жа Мария Андреа Агилера връчиха специално отличие за екипажа на българския изследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“ във връзка с откриването и предаването на Аржентина на отломките на аржентинския самолет „Нептун“.

Текстът гласи:

РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >

„Пред Посланика на България в Аржентина Стоян Михайлов, Председателят на Почитаемия Парламент на Провинция Чубут, д-р Густаво Мена, и депутатите, които съставляват Камарата, отличават научната работа на екипажа на „Св. св. Кирил и Методий“, които успяха да приберат след 48 години останките на аржентинския самолет „Нептун 2Р-103“.“

Въздухоплавателната катастрофа става през 1976 г. на недостъпните планински склонове на о-в Ливингстън, на който е изградена българската научно-изследователска база „Св. Климент Охридски“. Загиват единадесет члена на екипажа. По-късно, при неуспешен опит за прибиране на телата, пада и изпратеният за целта хеликоптер с трима души на борда. Трагедията е най-голямата в историята на аржентинското присъствие в Антарктида.

Десетилетия наред останките от самолета и телата на загиналите остават затрупани от снега. Едва през януари т.г., по време на 32-та българска антарктическа експедиция, която се подпомага от кораба „Св. св. Кирил и Методий“, полева геоложка група открива части от разбилия се самолет. През февруари т.г. те бяха предадени на Военноморските сили на Аржентина, които от своя страна, месец по-късно обявиха заключение на експертна комисия в потвърждение, че частите са от катастрофиралия преди 48 години самолет „Нептун“.

В рамките на срещата, представителите на Чубут благодариха за посещението на българския кораб в гр. Комодоро Ривадавия, където той беше посрещнат от Вицегубернатора на Провинцията и Председател на Парламента на Чубут, г-н Алберто Густаво Мена.

Отчетоха силният отзвук, който „Св. св. Кирил и Методий“ предизвика в района. 5000 души се качиха на борда като посетители, а новината за пристигането беше отразена във всички основни медии.

Депутатите Гандон и Агилера отбелязаха и изключително емоционалния момент за голямата българска общност в Комодоро Ривадавия.Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Отличие за екипажа на кораба „Св. св. Кирил и Методий“ от Парламента на Провинция Чубут, Аржентина

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/1 СЛЕДВАЩА СНИМКА


Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка