Военнослужещи от 101-ви алпийски полк участваха в най-тежкото планинско състезание Edelweiss Raid 2023

Pan.bg 09 мар 2023 | 13:05 views (1642) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на Прсецентъра на СВОт 28.02. до 02.03.2023 г. във високия лагер на военната тренировъчна зона Lizum/Walchen-Австрия се проведе най-тежкото военно планинско състезание в света, "Edelweiss Raid 2023 ". В него взеха участие 22 отбора от девет държави.

От Република България участваха девет военнослужещи от 101-ви алпийски полк с ръководител капитан Николай Соколов. В това състезание отборите тръгват едновременно като част от масов старт, като екип, състоящ се от осем военнослужещи всеки. Първото изкачване е направено с висока скорост, преминават се за два дни 40 километра и 4000 метра надморска височина през Алпите, също така трябва да се овладеят и допълнителни дванадесет военни задачи по пътя през групите във високо алпийски терен.

В първия състезателен ден отборите имат задачи за решаване на пет гари, които изискват не само способност за бързо реагиране, но и високо ниво на военно ноу-хау. Предизвикателствата пред екипите в детайли са станциите за търсене и спасяване на пострадали от лавини, военни тренировки във високите алпийски терени, движение в планината, групово тръгване по въжената пътека с пострадал, както и изкачване на 2642 метра надморска височина. След последната гара участниците успяват да си починат в направени от тях биваци. След напрегнат и изтощителен ден, състезателите събират нови сили за следващия ден.

През втория ден състезателите трябва да поемат още шест предизвикателни теста. На първата гара един участник ляга на универсална носилка 2000, за да се симулира транспорт на пострадал, след това на стръмен склон трябва да изградят временно стрелбище, а най-важни са целите, поставени на дъното на долината, които да се отстрелят най-бързо.

След два изключително напрегнати състезателни дни, десетото издание на Edelweiss Raid 2023 завършва, като тимът на 101-ви алпийски полк се класира на 15 място от всичките 22 отбора.

Всички участници са посрещнати с аплодисменти, защото в това тежко състезание всеки финиширал е победител.

Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Военнослужещи от 101-ви алпийски полк участваха в най-тежкото планинско състезание Edelweiss Raid 2023

ПРЕДИШНА СНИМКА 6/6 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка