Пореден български контингент изпълни успешно задачите си във военната операция на ЕС в Босна и Херцеговина ALTHEA

Pan.bg 09 мар 2023 | 18:26 views (1997) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По ниформация на Пресцентъра на МО


РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >


„В продължение на шест месеца, на километри от Родината, в напрегната обстановка, Вие достойно защитихте името на България и Българската армия“. С тези думи командирът на Сухопътните войски ген.-майор Деян Дешков приветства поредния български контингент, който приключи участието си във военната мисия на Европейския съюз в Босна и Херцеговина ALTHEA.

Военното формирование от Въоръжените сили за участие в състава на многонационалния батальон на EUFOR в операция ALTHEA в Босна и Херцеговина ALTHEA бе посрещнато тържествено днес в Плевен.

„Вие показахте висок професионализъм при изпълнението на поставените Ви нелеки задачи по патрулиране и охрана, проявихте чувство за отговорност, като дадохте своя принос за по-нататъшното укрепване авторитета на нашата армия сред контингентите на страните от НАТО и Европейските сили за сигурност“ подчерта още ген.-майор Дешков.

„Българската армия изпълнява достойно и отговорно своите ангажименти като надежден съюзник на страните от НАТО и ЕС в и извън територията на страната. Повече от две десетилетия българските военнослужещи допринасят за запазването на мира и сигурността в Западните Балкани, повишават способностите си за работа в международна среда, утвърждават авторитета на Родината зад граница“. Това се посочва в поздравителния адрес от министъра на отбраната Димитър Стоянов към военнослужещите от .

Пом.-националният командир на формированието подполковник Калоян Стоянов благодари на своите подчинени за усърдието и старанието при изпълнението на задачите. „Благодарение на Вас сега стоя тук. Един командир е нищо, ако не е заобиколен от отдадени на работа си професионалисти, които да го следват и подкрепят. С поведението си навсякъде Вие бяхте едни отлични посланици на България пред света“, подчерта той.

Военнослужещите от контингента бяха наградени от името на министъра на отбраната Димитър Стоянов, както и от командира на Съвместното командване на силите (СКС), командира на Сухопътните войски и командира на Единния център за начална подготовка полковник Иван Вълев.

На тържествения ритуал присъстваха още ген.-майор Валери Цолов -командир на СКС, представители на държавната и местната власт, командири на военни формирования и военнослужещи от гарнизон Плевен, представители на военно-патриотичните организации.

***
Основната част от контингента бе сформирана от 4-и механизиран батальон от състава на Единен център за начална подготовка – Плевен, допълнен с военнослужещи от 61-а механизирана бригада – Карлово и 110-и логистичен полк – Пловдив. Контингентът бе в състав до 110 военнослужещи. Застъпването в дежурство на механизираната рота бе в периода от 1 юли 2022 г. до 28 февруари 2023 г. За това време военнослужещите от контингента са изпълнили около 200 задачи. Национален командир бе полк. Красимир Ценов – зам.-началник на отдел „Логистика“ на СКС. Пом.-национален командир на контингента и командир на национален поддържащ елемент е подполк. Калоян Стоянов – командир на 4-и механизиран батальон.

Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Пореден български контингент изпълни успешно задачите си във военната операция на ЕС в Босна и Херцеговина ALTHEA

ПРЕДИШНА СНИМКА 2/2 СЛЕДВАЩА СНИМКА


Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка