ГАЛЕРИЯ: ОТБЕЛЯЗАХА 15 АПРИЛ - ДЕНЯ НА ТАНКИСТА В БЪЛГАРИЯ

Pan.bg 17 апр 2023 | 12:17 views (3826) commentaries(0)
img
Отбелязване 15-ти април – Ден на бронетанкови войски
По информация и снимки на Сухопътни войски


Ритуал по полагане на венци и цветя пред „Паметника на танкиста” в София се проведе на 12 април, по повод отбелязване празника на бронетанковите войски - 15 април. В ритуала взеха участие Представителният военен духов оркестър на Сухопътните войски и военнослужещи от военно формирование 42600 - Мусачево.
Командирът на Сухопътни войски генерал-майор Деян Дешков прие строя на почетния караул и поздрави военнослужещите по случай празника.
Присъстваха директорът на Щаба на отбраната генерал-майор Стайко Прокопиев, заместник-командирът на Сухопътни войски бригаден генерал Николай Караиванов, директорът на служба „Военна полиция“ бригаден генерал Ивайло Сотиров, офицери-танкисти от Българската армия, председателя на СОСЗР генерал от запаса Златан Стойков, неговия заместник и председател на Столичната организация бригаден генерал от запаса Стефан Стефанов, бившият заместник-началник на отбраната генерал-майор Йордан Йорданов, командирът на 11-танков полк в Банско полковник от запаса Добри Стоянов, председателят на клуб „Танкисти и автомобилисти“ полковник от запаса Димитър Симеонов и офицери, служили дълги години в танковите формирования.
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >

За историята на Бронетанковите войски говори полковник проф. д-р Емил Енев – декан на факултет „Командно-щабен“ във Военна академия „Г. С. Раковски“. Той припомни, че още през 1917 г., в резултат на поуките от Първата световна война, българското правителство решава, че трябва да се купят бронирани машини за войската. Едва, през 1934 г. е одобрено закупуването на 14 броя нова военна техника – танкети от Италия. В началото на 1935 г. те са доставени в пристанище Варна, и след транспортиране са зачислени във войската. На 15 април 1935 г. на плаца на Инженерния полк в София е тържественото събитие, при което е прочетена заповед „№ 73а” на министъра на войната, с която е обявено създаването на „Една рота бойни коли – подчинена на Инспектора на пехотата”. Полковник проф. д-р Енев подчерта, че в т. 5 от тази заповед откриваме първият административен акт на съзадаване на танковите формирования. Той също така отбеляза, че днес, Центърът за подготовка на специалисти – Сливен е единственото останало танково формирование, в което на въоръжение са танкове Т-72. Позовавайки се на изследванията, анализите и на опита от всички военни конфликти в последните 5 години полковник Енев подчерта: „Танковете далеч не са отживелица. Те остават мощен инструмент за постигане целите на сухопътните операции и бойни действия. Силно се надяваме, че този опит и поуки ще се възприемат сериозно, в интерес на развитие на нови отбранителни способности. В интерес на сигурността на нашата Родина“.Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


ГАЛЕРИЯ: ОТБЕЛЯЗАХА 15 АПРИЛ - ДЕНЯ НА ТАНКИСТА В БЪЛГАРИЯ

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/5 СЛЕДВАЩА СНИМКА


Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка