Бойната група на НАТО в България потвърди постигнатите пълни оперативни способности

Pan.bg 21 апр 2023 | 16:35 views (2218) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на Пресцентъра на МО„За нас е изключително важно, че имаме възможност да тренираме съвместно в многонационална среда и това е бъдещето пред нашите армии. Подготовката на този етап - при втората ротация на италианската бойна група, показа възможностите на формированието и отличното интегриране на всички нации в състава на бойната група“. Това каза командирът на Съвместното командване на силите генерал-майор Валери Цолов на заключителния етап на тактическото учение с бойни стрелби „Сeleritate“ на многонационалната бойна група на НАТО в България. То се проведе на учебен полигон „Ново село“ с цел да бъдат потвърдени постигнатите пълни оперативни способности на бойната група при провеждане на мобилна отбранителна операция.

Командирът на многонационалната бойна група полковник Андреа Фратичели изказа благодарност на българската страна за домакинството на формированието и на въоръжените сили за пълната подкрепа. „Ние сме способни да си взаимодействаме, да работим заедно много добре и да имаме пълни оперативни способности, което показва желанието на съюзниците в НАТО да бъдат тук и да имат готовност да реагират в случай на необходимост“, каза той.

В сертификационното учение участваха над 500 военнослужещи с около 100 бойни машини и военна техника от състава на италианска и българска механизирани роти и гръцки, черногорски и македонски взводове. Съвместната подготовка в многонационална среда допринася за повишаването на колективните отбранителни способности и оперативната съвместимост на съюзниците в Алианса.

* * *
Бойната група със страна-домакин България беше формирана на 1 март 2022 г. В състава й освен българско формирование от Сухопътните войски беше включена механизирана рота от Сухопътните войски на САЩ. На 4 март 2022 г. беше декларирано постигането на първоначални оперативни способности.

На 17 октомври 2022 г. Италия пое ролята на рамкова държава на бойната група в нашата страна. В състава на многонационалното формирование са включени над 900 военнослужещи от Италия, както и военни формирования от България, САЩ, Албания, Гърция, Република Северна Македония, Черна гора, и Турция.

Подготовката на бойната група включва съвместни тактико-строеви занятия и тактически учения с бойни стрелби. Постигането на пълни оперативни способности от многонационалното формирование в България беше проверено и декларирано по време учението „Ответен удар“ през декември 2022 г.

Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Бойната група на НАТО в България потвърди постигнатите пълни оперативни способности

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/4 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка