Министър Димитър Стоянов: Надявам се тази година да е годината на Сухопътни войски- очаква се договор за бойна машина на пехотата

Pan.bg 30 апр 2023 | 10:52 views (1350) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на Пресцентъра на МО

„Заложените финансови средства в бюджета на Министерството на отбраната са в рамките на Националния план за достигане на 2% от БВП през 2024 г. , т.е. за тази година са планирани 1.85% от БВП.“ Това заяви министърът на отбраната Димитър Стоянов днес, 28 април, в публицистичното предаване „Лице в лице“ на БТВ. Той отбеляза, че в бюджета са предвидени достатъчно средства за капиталови разходи. Ако те бъдат намалени, това ще бламира модернизацията на Българската армия, категоричен беше министърът на отбраната. „Моето желание е да не се намаляват капиталовите разходи и да се търсят други резерви в бюджета, ако ще бъде променян от народните представители“, каза той.

Министър Стоянов поясни, че ако финансовите средства за капиталови разходи бъдат отпуснати, има реална възможност през тази година да бъдат сключени поне три договора, свързани с модернизацията на Българската армия. Това са договорите за придобиване на бойна машина на пехотата, 155 мм гаубици и 3D радари. „Надявам се тази година да бъде годината на Сухопътните войски и наистина да имаме два договора за модернизация за тях“, посочи той.

„Българската армия охранява въздушното ни пространство или съвместно с други съюзнически държави, според Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България. Никъде не е записано, че други ще охраняват нашите въздушни граници. България има ангажименти и по чл. 3 от Вашингтонския договор, където е записано, че нашата държава поддържа необходимия отбранителен потенциал. Ако предоставим самолети и зенитно-ракетни системи, как ще продължим да изпълняваме конституционните и съюзните си задължения?“, заяви министър Димитър Стоянов. „Самолетите ни МиГ-29 ще продължат да охраняват въздушното пространство и през тази, а и през следващата година, защото успяхме да намерим някакви решения. Правим всичко възможно, работим по две обществени поръчки – за придобиване на ремонтирани двигатели или на нови двигатели и за ремонт на двигатели на самолети МиГ-29. Има очаквания, че тези обществени поръчки ще бъдат реализирани“, изтъкна той.

„Към момента не виждам възможност какво допълнително може да се предостави на украинската страна“, каза министър Стоянов. „Ние трябва да съхраняваме определен процент запас боеприпаси и бойна техника за попълване на загубите, а се появява и необходимостта от техника, която да използваме като резервни части“, посочи той. „Техниката е руска, защото не е заменена навреме със западна. Този процес изостана прекалено дълго във времето. Цинизъм е да се остави Българската армия в такова състояние, в което е в момента“, заяви министърът на отбраната.

Министър Стоянов отново посочи, че служебният кабинет е изпълнил решението на Народното събрание и е предоставил на Украйна това, което е необходимо на страната. „Изпълнихме и решението на Народното събрание за сключване на договор с публично предприятие за замяна на боеприпаси, чиито срок на годност изтича през следващите три години. Направили сме всичко, което е възложено като дейности“, заяви той.

„Има рискове за националната сигурност, но пряка заплаха за въвличането на България в конфликт аз лично не виждам“, каза в отговор на въпрос министър Стоянов. „Възпиращият ефект, който има чл. 5 от Вашингтонския договор е съществен и едва ли би позволил на която и да е страна да атакува България“, поясни той.

Министър Стоянов отбеляза, че е време да има редовен кабинет със солидна политическа подкрепа в парламента. „Необходима е приемственост, особено за модернизацията на Българската армия и за предоставянето на социални придобивки на военнослужещите“, заяви той.

Димитър Стоянов посочи две основни направления в бъдещата работа – социални придобивки за военнослужещите и проектите за модернизация. „Бих бил щастлив да видя договор за бойна машина на пехотата“, каза в заключение министър Стоянов.

image

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка