„Пирински страж – 23“ Част 2 Отразяване на контраатаката

Pan.bg 02 юни 2023 | 18:12 views (5012) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bgДенят за демонстрацията на способности започна с ориентиране на гостите с местността, като характерните ориентири бяха обозначавани с бял пушек от артилерийски гръмове
Всички бойни действия се изпълняваха с използване на бойни припаси, като целите се имитираха с използване възможностите на мишенното поле на учебен полигон „Корен“. С цел спазване на мерките за безопасност и за по-добро наблюдение, целите за стрелба на щатната 120 mm минохвъргачната батарея, а така също и целите на щурмовата авиация и вертолетите за непосредствена огнева поддръжка бяха по западните скатовете на вис. Бостанджио и северозападните скатове на вис. Ухлата. Целите бяха обозначени с правоъгълници обозначени с бели габарити.

Епизода които наблюдавахме бе при следната условна тактическа обстановка - към 10,00 на 1 юни формированията на 3-о Бригадно командване с придадени и поддържащи формирования бяха заели полоса за отбрана – вис. Серчево - 2 km северно от село Любеново - отм. 244 (вис. Пелова чука) – отм. 220 (вис. Шумака) и преграждат направлението отм. 332 (вис. Бухлава чука) – отм, 245 (вис. Кайречка могила). Боен ред в един ешелон и общ резерв. В първи ешелон бяха два механизирани и един танков батальон, резервът бе многонационална батальонна група в състав механизиран батальон с придадена българска танкова рота и танков взвод от Гърция и самоходен противотанков взвод от Италия.

Противник в състав до 3 механизирани и един танков полк поддържани от артилерийски полк и авиация за огнева поддръжка, усилени с танкове, настъпваха в направление вис. Остър камък – вис. Ухла – вис. Чуките, със задача извършване на пробив в отбраната на 3-о Бригадно командване в частъка - изкл. отм. 262 (вис. Бозалък чаир) – отм. 302 (вис. Шишево) – танково стрелбище и овладяване на рубежа вис. Чуките – вис. Кайречка могила. С успешно реализиране на този замисъл противника щеше да изпълни близката си задача. След въвеждане на резерва си от рубежа: 500 m северозападно от с. Криво поле – стрелкова вишка планираше да продължи настъплението си в направление вис. Чуките – село Малево.

След проведени настъпателни бойни действия, на участъка – изкл. село Момино – западните скатове на вис. Геленджир – западните окрайнини на сечището – 500 m западно от вис. Рошава, противниково формирование в състав на механизирана рота, усилена с танкове се бе вклинила на дълбочината на първоешалонните опорни пунктове на един от първоешелонните батальони на 3-о Бригадно командване. Първоешалонните роти от този батальон се бяха оттеглели на отсечни позиции – по източния край на височината вдясно от пункта за наблюдение – източно от пътя Криво поле – Динево – разклона на почвените пътища северозападно от вис. Бозалък чайр и имаха за задача окончателно да спрат настъплението на противника.

Командирът на 3-о бригадно командване, след получена разузнавателна информация, оценявайки създалата се тактическа обстановка взе решение да извърши прегрупиране на второешалонния си батальон, усилвайки го с резерва си – една танкова рота и използвайки отпуснатия авиационен ресурс, както и изпълнението на една задача в негов интерес на реактивната артилерия на старшият командир, да проведе контраатака от рубежа на отсечните позиции на отбраняващите се първоешалонни формирования в направление отм. 272 (вис. Километричен камък) – вис. Ухла, унищожи вклинилият се противник и възстанови целостта на отбраната на бригадата.

С цел осигуряване успешно провеждане на контраатаката и за уплътняване противотанковия огън на формированията, осигуряващи рубежа за въвеждане на настъпващите маневрени формирования, 3-о бригадно командване бе извел в тъмната част на денонощието, преди провеждане на контраатаката, двата придадени гръцки и италиански танкови/противотанкови взводове за стрелба с право мерене, а щатния смесен противотанков взвод бе развърнал на десния фланг на рубежа от планираше да проведе контраатаката.

120 mm самоходна минохвъргачна батарея бе изведена в близост до предния края на собствените формирования и бе заела временни огневи позиции 200m северно от вис. Шишево с готовност за участие в огневото осигуряване провеждането на контраатаката.

Епизодът започна с водене на спорадичен огън със стрелковото оръжие от формированията осигуряващи рубежа за въвеждане на настъпващите маневрени формирования по разкрити цели на вклинилия се в отбраната противник.

За нанасяне на максимално поразяване на противника и осигуряване успешно провеждане на контраатаката, огневата й поддръжка бе разделена на периоди като всеки един от тях се разделя на огневи налети. Периодите на огневата поддръжка се провеждат в следната последователност:
 Огнева подготовка на контраатаката;
 Огнево съпровождане на настъплението на войските в дълбочина на противниковата отбрана.

С цел синхронизиране на огневото поразяване по време, място и задачи, щабът на 3-о бригадно командване бе планирал тяхното изпълнение с използване на отпуснати, щатни, придадени и поддържащи средства за огнево поразяване.

Първият огневи налет се изпълни с отпуснатия авиационен ресурс - два щурмови самолети Су-25К, за нанасяне на удари с НУРС С-5 в дълбочина на противника.

Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


„Пирински страж – 23“ Част 2 Отразяване на контраатаката

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/14 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка