Дания и други страни ще прехвърлят допълнителни 45 танка в Украйна

Pan.bg 19 сеп 2023 | 15:11 views (253) commentaries(0)
img
пан.бг

Дания и други страни ще прехвърлят допълнителни 45 танка в Украйна
"Европейска правда", "Украинска правда" — вторник, 19 септември 2023 г., 13:34 ч.

ЛЕОПАРДОВ ТАНК. СНИМКА: GETTY IMAGES

Министърът на отбраната на Дания съобщи, че страната му, заедно с други, закупува допълнително 45 танка за Украйна.

Източник: Министърът на отбраната Тролс Лунд Поулсен, "Европейска истина" с позоваване на Politiken

Подробности: Партидата ще се състои от 30 танка Leopard 1, както и 15 танка T-72. Те се купуват в сътрудничество с други страни, каза Поулсен.

„Това се случва в сътрудничество с други страни, които имат достъп до съществуващите си танкове“, каза министърът след пристигането си в базата Рамщайн в Германия, където се провежда среща на контактната група по отбраната на Украйна.

Ще напомним:

По-рано Дания закупи и реши да прехвърли на Украйна 100 танка Leopard 1 в сътрудничество с Германия и Холандия. В началото на септември първите 10 от 100-те дарени танка Leopard 1 пристигнаха в Украйна след месеци забавяне.
Това е първият път, когато Дания предава танкове Т-72, ​​чието предимство е, че украинските военни имат опит в работата с тях, така че не е необходимо те да бъдат обучавани.
Прехвърлянето на танковете се финансира от фонд "Украйна" или по-точно от пакет на стойност 5,8 милиарда крони - почти 800 милиона евро - който беше обявен миналата седмица.
Ръководителят на датското външно министерство Ларс Люке Расмусен обясни, че този пакет отваря "нова фаза" в датската помощ за Украйна. Страната даде по-голямата част от това, което можеше да даде от запасите си директно с оръжия, така че в бъдеще Копенхаген планира да се съсредоточи върху покупки в съответствие с текущите нужди на Украйна заедно с други съюзници.

Министърът на отбраната е Лунд Поулсен не разкри с кои държави се планира да бъдат направени покупките в сътрудничество.


източник

Українська правда
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка