ГОРЕЩО: Учението NOBLE BLUEPRINT 2023 на Многонационалната бойна група „България“ (MNBG BGR) (ОГРОМНА ПОЛЕВА ФОТОГАЛЕРИЯ)

Pan.bg 27 сеп 2023 | 11:29 views (4971) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg




На 26 и 27 септември 2023 г. на полигон „Ново село“ се провежда учението Noble Blueprint 23 на Многонационалната бойна група „България“ с водеща държава Италия и страна-домакин България. Мотото е „Да се опознаем взаимно, преди да имаме нужда един от друг“.

Учението Noble Blueprint 23, чиито домакин от българска страна е командира на Съвместното командване на силите (СКС) ген.-майор Валери Цолов, е планирано и се ръководи от Съюзното съвместно командване на силите на НАТО (Allied Joint Force Command Naples - JFC Naples) в Неапол и е включено в програмата на НАТО за колективната подготовка и учения, както и в плана за подготовка на Въоръжените сили на България през 2023 г. В него участват висши генерали и офицери от командните структури на НАТО в Европа на оперативно и тактическо ниво, командирите на СКС на България и Румъния, командирите на видовете Въоръжени сили и Щабния елемент за интегриране силите на НАТО в България.

Целта на учението Noble Blueprint 23 е да подготви войските на НАТО за провеждане на пълния спектър от военни операции в отговор на кризи както в условията на Член 5, така и извън Член 5. Това ще даде възможност на командирите на оперативно и тактическо ниво да постигнат всеобхватно разбиране на процедурите на НАТО. Освен това Noble Blueprint 23 демонстрира и сплотеността на Алианса чрез концепцията „Да се опознаем взаимно, преди да имаме нужда един от друг“. Съюзниците от НАТО ще бъдат по-добре подготвени да действат в рамките на колективната отбрана, когато са запознати с възможностите, териториите и плановете на съюзническите държави.

На 26 септември 2023 г. на Диначния показ на Noble Blueprint 23 на Многонационалната бойна група „България“ (MNBG BGR) присъстваха командирът на JFC Naples адм. Стюард Мънч; началникът на отбраната адм. Емил Ефтимов; командирът на Многонационалната бойна група полк. Микеланджело Дженчи; зам.-началникът на отбраната ген.-лейт. Михаил Попов; командирите на СВ и ВВС на България генерал-майорите Деян Дешков и Димитър Петров; командирът на СКС ген.-майор Валери Цолов; командирът на Командването за логистична поддръжка бриг. ген. Тодор Тодоров; НЩ на СКС флот. адм. Галин Манев; зам.-командирът на ВМС флот. адм. Георги Пенев; висши офицери от МО, ЩО, Видовете въоръжени сили, Италия; САЩ; Гърция; Черна гора, Румъния и Северна Македония.

Част от гостите пристигнаха на борда на 3 вертолета AS532AL Cougar на българските ВВС.

Темата на динамичният показ бе „съвместна настъпателна операция за унищожаване на атакуващите противникови сили“. Чрез извършване на маньовър и изненадваща атака Групата спечели изгодна позиция и психологическо предимство пред противника – да ограничи възможността му за реакция, а също така подрони неговия морал и боеспособност.

В учението взеха участие участниците в Многонационалната бойна група „България“ в лицето на италианския 6th Bersaglieri Regiment (6-и полк Берсалиери); рота от 42-ри механизиран батальон на 2-ра Тунджанска механизирана бригада на БА; маневрена рота от САЩ; лекопехотен взвод от Черна гора; противотанков взвод от Гърция; лекопехотен взвод от Албания и лекопехотен взвод от Северна Македония.

ДИНАМИЧЕН ПОКАЗ в 4 ФАЗИ

Фаза №1 – ОТКРИВАНЕ НА ПРОТИВНИКА
„Бойните“ действия започнаха с полет на БЛА (безпилотен летателен апарат) AAI RQ-7 Shadow на СВ на САЩ и разузнаване от кавалерийски взвод, с цел откриване на противника. Скрит снайперски екип откри и неутрализира важни цели на противника. Инженерен взвод (състоящ се от италиански и американски отделения) устрои проходи в противниковите заграждения по взривен способ, с цел осигуряване атаката и маньовъра на собствените войски.

ФАЗА №2 СКОВАВАНЕ НА НАСТЪПЛЕНИЕТО НА ПРОТИВНИКА
Артилерийско отделениe на италианската армия с 4 самоходни гаубици PzH2000 със стрелба от закрита огнева позиция разстрои бойния ред на противника и създаде условия за контраатака на собствените войски.

ФАЗА №3 ПРОВЕЖДАНЕ НА КОНТРААТАКАТА
Самоходен минохвъргачен взвод със 120 минохвъргачки 2R2M на базата на БМП Freccia проведе артилерийска подготовка на контраатаката, осигуряваща благоприятни условия за контраатака с 2 механизирани роти с цел да се доунищожи противника и да се принуди да се оттегли.

ФАЗА №4 РАЗВИТИЕ НА УСПЕХА И ПРЕСЛЕДВАНЕ НА ПРОТИВНИКА В ДЪЛБОЧИНА
На левия фланг на отбраната взвод от 4 самоходни противотанкови оръдия B1 Centauro започна контраатаката с унищожаване на противниковите бронирани сили, насочили се към нашите позиции. Под прикритието на огъня им, на десния фланг на нашата отбрана български механизиран взвод с 4 МТ-ЛБ контраатакува настъпващите вражески колони. Вдясно от взвода B1 Centauro, американски взвод с 4 БМП Bradley M2A3 се включи в контраатаката с огъня на своите 25 mm оръдия и 7.62 mm картечници. Между тях и българския взвод в контраатаката се включи и италианска рота с БМП Freccia. Обединените сили на Многонационалната бойна група „България“ осъществиха съвместни действия, чрез които получиха преимущество и контрол над действията на противника, който бе принуден да отстъпи.

В рамките на динамичния показ на учението Noble Blueprint 23 бе демонстриран начинът за оказване на първа медицинска помощ на ранен военнослужещ и евакуация му от бойното поле чрез линейка и хеликоптер.

След оказване на първа помощ от медицинския персонал от линейка Iveco VTLM Lince, която бе под охраната на 2 БМП Freccia, тя се оттегли от бойното поле с висока скорост до безопасно място. Персоналът й се обозначи с пушек с розов дим. Американски вертолет UH-60 Black Hawk долетя до мястото и с бърз и стръмен заход кацна в непосредствена близост до линейката. На носилка раненият боец бе прехвърлен на вертолета и той незабавно го евакуира в най-близката полева болница.

Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


ГОРЕЩО: Учението NOBLE BLUEPRINT 2023 на Многонационалната бойна група „България“ (MNBG BGR) (ОГРОМНА ПОЛЕВА ФОТОГАЛЕРИЯ)

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/39 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка