Адмирал Ефтимов на Noble Blueprint -2023: България създава условия за провеждането на ефективна съвместна подготовка на БА с нашите съюзници

Pan.bg 27 сеп 2023 | 13:27 views (1112) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на Пресцентъра на МО„България като страна домакин полага усилия да създаде необходимите условия за провеждането на ефективна съвместна подготовка на формированията от Българската армия и силите, предоставени от нашите съюзници. Страната ни активно участва в изпълнението на мерките на НАТО за повишена бдителност и допринася за засилване на възпиращия и отбранителния потенциал на съюза в отговор на войната в Украйна“ заяви на 26 септември началникът на отбраната адм. Емил Ефтимов след проведените демонстрации на учението Noble Blueprint -2023 на полигон „Ново село“.

Адмирал Ефтимов отбеляза, че като държава от Югоизточния фланг на Алианса в близост до военната зона, на България се налага непрекъснато да надгражда националните си отбранителни способности, да поддържа взаимодействие със съюзните сили и да бъде оперативно съвместима с тях. „Единствено по този начин и заедно ще можем адекватно да посрещнем заплахите пред националната и колективна сигурност“, категоричен бе началникът на отбраната.

„Днес наблюдавахме демонстрация на различни видове сухопътни и военновъздушни, бойни и спомагателни способности от формирования на многонационалната бойна група. Показано бе единството и решимостта за възпиране и отбрана в Черноморския регион и готовността им за колективен отговор“, отбеляза той. Адмирал Ефтимов подчерта, че учения като това показват, че с усилията на съюзниците постигаме необходимата готовност и надграждаме съвместния си отбранителен потенциал.

„НАТО е Алианс на 31 държави, обединени в името на колективната отбрана. Нашият ангажимент да защитаваме всеки сантиметър от територията на НАТО гарантира сигурността и допринася за просперитета на народите от съюза. Мирът и стабилността на нациите в НАТО са запазени, благодарение на постоянната бдителност в съвместните ни усилия за укрепване на сътрудничеството и на способностите ни да се защитаваме като един“, заяви адмирал Стюарт Мънч.

Командирът на Съвместното командване на силите на Алианса в Неапол подчерта, че учението Noble Blueprint -2023 подпомага постигането на по-добра представа за видовете способности, които съюзниците биха предоставили за една отбранителна операция. „Познаването на терена и на самите нас ще ни позволи да участваме безпрепятствено в съвместна операция“, категоричен бе адмирал Мънч. Той отбеляза, че учението включва голямо разнообразие от способности, за да демонстрира капацитета на съюзниците за защита в няколко различни домейна. Допълни, че показаните днес безпилотни летателни апарати ще бъдат от съществено значение за информираността на Алианса за маневрите на евентуални противникови формирования.

„Съвместното командване на силите на НАТО в Неапол си взаимодействаше със страната домакин и с всеки един от участниците, за да осигури успешното провеждане на учението. България и много от съюзниците, участващи в днешните дейности, се намират на Югоизточния фланг на Алианса, който е доста близо до войната в Украйна. В това време на опасности и заплахи се изисква твърда ръка и решителност. Ние опазваме мира, благодарение на нашата колективна мощ“, заключи адмирал Мънч.

Целта на учението Noble Blueprint - 2023 е да подготви войските на НАТО за провеждане на пълния спектър от военни операции в отговор на кризи. Това дава възможност на командирите на оперативно и тактическо ниво да постигнат всеобхватно разбиране на процедурите на НАТО и да бъдат по-добре подготвени за действия в рамките на колективната отбрана.

Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Адмирал  Ефтимов на Noble Blueprint -2023: България създава условия за провеждането на ефективна съвместна подготовка на БА с нашите съюзници

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/4 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка