Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов: Време е българският войник да живее, да се труди и да тренира съгласно съвременните стандарти

Pan.bg 27 сеп 2023 | 16:42 views (1176) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg

„Сухопътните войски работиха много задълбочено и аналитично. Благодаря на командирите на Сухопътни войски и на екипа, който работи за реализацията на проекта за новата бойна машина на пехотата. През годините успяхме да изведем нужните поуки и да анализираме обстановката, за да настъпи така очакваната и критична модернизация за Сухопътните войски, да предложим машина, която е добра, удачна и усъвършенствана комбинация между огнева мощ, мобилност и защита. С това, което предлагаме и в контекста на това, което се случва на полигона, Сухопътните войски могат да изпълняват задълженията си в колективен и национален мащаб“ заяви на учението Noble Blueprint 2023 началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов на въпрос за предложението за инвестиционен разход за проекта за новата бойна машина на пехотата, което ще бъде внесено за одобрение в Народното събрание.

„За изграждането на инфраструктура ползваме колективната система за сигурност, включително и от общи фондове на НАТО. Иска ми се така, както се развива проектът за машините за Сухопътните войски, така да имаме и подобряване на инфраструктурата. В България казарми не са строени от 30 години. Крайно време е българският войник да живее, да се труди и да тренира съгласно съвременните стандарти, за да бъде горд, че носи униформата като войник от Българската армия“ сподели адм. Ефтимов на въпрос за модернизацията на войсковия район „Кабиле“.


„Нашето въоръжение и техника основно е от съветско време, затова е нормално някои системи и специално зенитно-управляеми ракети да не могат да се поддържат“, заяви адмирал Ефтимов в отговор на журналистически въпрос за предложението на депутати за предоставяне на боеприпаси с дефекти на Украйна. Той посочи, че редовно запознава министъра на отбраната и държавното ръководство със състоянието на наличното въоръжение и техника, както и че в Щаба на отбраната се изготвят постоянни анализи и годишен доклад. Адм. Ефтимов уточни, че в предложението на народните представители става въпрос за няколко броя ракети за ЗРК С-300. Той бе категоричен, че няма възможност те да бъдат ремонтирани от наша страна, както и че съхранението им в складове на Българската армия би могло да представлява риск за личния състав.

„Имаме проекти за модернизиране на нашите ПВО системи. Това, което имаме на въоръжение в Българската армия, с малки изключения, е в изправност и можем да изпълним конституционните си задължения“ заключи началникът на отбраната.

image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка