Проведе се компютърно подпомаганото командно-щабно учение на НАТО Gordian Knot - 2023 в Солун

Pan.bg 17 ное 2023 | 18:33 views (805) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на Пресцентъра на ЧО

Български военнослужещи от Съвместно командване на силите и 61-ва Стрямска механизирана бригада участваха в компютърно подпомаганото командно-щабно учение (КПКЩУ) на НАТО Gordian Knot - 2023 (GOKN 23) на Корпуса за бързо развръщане на НАТО в Солун. То се проведе от 6 до 17 ноември 2023 г. на полигон „Прокопиди“ в близост до град Солун, Гърция.

В учението участваха още над 500 щабни офицери от 12 държави-членки на НАТО, както и военнослужещи от Сухопътното командване на НАТО в Измир, Турция, Корпуса за бързо реагиране на НАТО в Италия, Пети американски корпус в Европа, Многонационалната бригада „Югоизточна Европа“ (SEEBRIG) в Куманово, Република Северна Македония, Десета испанска механизирана бригада, Втора планинска бригада в Румъния и Щабния елемент за интегриране силите на НАТО в Унгария.

Основните цели на учението бяха да се повишат знанията, уменията и способностите на военнослужещите, както и да се усъвършенства изпълнението на задачите при планиране и провеждане на мащабна съвместна операция в условията на член 5 от Вашингтонския договор.

Корпусът за бързо развръщане на НАТО в Солун, Гърция (NRDC-GR), е първият щаб, обучен и сертифициран за ролята на Многокорпусно сухопътно компонентно командване в структурата на силите на НАТО (NFS) през 2021 г. През последните години NRDC-GR постоянно се развива като структура със способности да реагира на новите глобални предизвикателства.

NRDC-GR непрестанно подобрява своите умения, позволявайки на щаба да приеме и тества концепцията „Multi Domain Operations“ при планиране и провеждане на операции в петте оперативни области (сухопътна, въздушна, морска, космическа и кибер).

image

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка