Otbrana.com: Военнослужещи от Стара Загора представиха военната професия на ученици от София

Pan.bg 06 фев 2024 | 18:40 views (383) commentaries(0)
img Спирдон Спирдонов

Екип от 2-ра механизирана бригада под ръководството на главния сержант старшина Диян Мадин дойде от Стара Загора в София, за да презентира военната професия. И да предаде опит на военнослужещи от 78-ми батальон за осигуряване от столичния гарнизон. Това се случи в реални условия. В Дома-паметник на СОСЗР сес събраха около 40 ученици и учители от Националната гимназия по полиграфия и фотография. Те участват в проект „Храброст и чест – историята на Българската армия през погледа на съвременниците“, който бе представен от Мариела Павлова. Както каза Ваня Кастрева, началник на РУО в град София, получи се среща на поколенията.

Основен оргатизатор бе организацията на СОСЗР в район „Възраждане“ с председател полковник от запаса Тодор Тодоров. Срещу учениците седяха генерали и офицери от запаса и резерва, отдали десетки години на Българската армия и защитата на Родината. От бившия командващ Сухопътните войски генерал-лейтенант Кирил Цветков те чуха с подробности историята на армията ни от създаването на българската държава до днес. Бригаден генерал Стефан Стефанов ги увери, че армията е отворена за тях и ако изберат военната професия няма да сбъркат, защото там всичко зависи от техните качества. Генерал-майор Румен Ралчев ги призова да се отнасят с любов към всяка професия, на която се посветят. За полковник Кирил Козловски, родоначалник на Съюза на запасното войнство през 1907 г., участник в Съединението на България, говори неговата правнучка Маргарита Пеева. За участието си в проекта ученици и учители получиха грамоти от председателя на Столичиня съвет на СОСЗР бригаден генерал от запаса Стефан Стефанов.

Интересът, разбира се, привлякоха най-вече военнослужещите от 38-ми механизиран батальон на 2-ра Тунджанска бригада. Главният сержант Диян Мадин, старши лейтенант Доротея Костова, старши сержант Мартин Русев, автоматчикът (боен санитар) ефрейтор Мартин Монев, мерачът на картечница редник Габриела Динева и един от най-добрите снайперисти на Сухопътни войски сержант Димитър Димитров представиха цялосната картина на военната служба. Акцент в техните изказвания бяха процедурите за кандидатстване и приемане за войници, сержанти и курсанти. Презентацията им беше съпроводена с богат видеоматериал и разглобяване и сглобяване на лично стрелково оръжие. Г-жа Мариела Павлова им обеща скорошни стрелби на войскови полигон, което бе посрещнато с аплодисменти.

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка