Ротация на италианския контингент от състава на Многонационалната бойна група се извърши на учебен полигон „Ново село“

Pan.bg 09 фев 2024 | 11:22 views (571) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на Пресцентъра на МОЦеремония по приемане и предаване на отговорностите на Многонационалната бойна група с рамкова държава Италия, на която България е страна домакин, се проведе днес, 8 февруари, на Учебен полигон „Ново село“. Досегашният командир на бойната група полковник Микеланджело Дженки предаде командването на полковник Мариано Скандура. С церемонията се извърши и ротацията на италианския военен контингент в състава на бойната група.

Лична благодарност към България за ежедневните и непрекъснати усилия като страна домакин за поддръжката на бойната група на Алианса изрази в словото си командирът на многонационалната дивизия „Югоизток“ в Румъния генерал-майор Дорин Тома. Той подчерта високия професионализъм и отговорното изпълнение на поставените задачи от военнослужещите в състава на Многонационалната бойна група и успешно проведените учения и тренировки.

„Българските военнослужещи са много добре подготвени и оперативната съвместимост е лесно достижима“, посочи командирът на Съвместното командване на силите генерал-майор Красимир Кънев. Той отбеляза, че присъствието на Многонационалната бойна група в България безусловно е полезно за подготовката и поддържането на способности, за повишаването на взаимодействието между българските формирования и тези на съюзниците ни. „Италианските военнослужещи, които са тук, дават своите ресурси, време и подготовка, за да имаме ние гаранции за сигурността на Източния фланг на НАТО“, заяви генерал-майор Кънев.

На тържествения ритуал присъстваха заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Михаил Попов, Н. Пр. посланикът на Италия Джузепина Дзара, началникът на щаба на Съвместното оперативно командване на Италия контраадмирал Валтер Дзапелини, заместник-началникът на щаба по операциите на многонационалния корпус „Югоизток“ в Румъния бригаден генерал Иван Иванов, висши офицери от Сухопътните войски на България и Италия и представители на Асоциацията на военните аташета, акредитирани в нашата страна.

Със заповед на министъра на отбраната Тодор Тагарев бяха отличени военнослужещи от бойната група за професионално изпълнение на поставените задачи, за техния принос към сигурността на Източния фланг на НАТО и към сигурността на България. Наградите връчи заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Михаил Попов. С награден знак „За принос към Министерството на отбраната“ беше отличен досегашният командир на Многонационалната бойна група на НАТО в България полковник Микеланджело Дженки, а с предметни награди - офицери от Многонационалната бойна група.

Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Ротация на италианския контингент от състава на Многонационалната бойна група се извърши на учебен полигон „Ново село“

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/3 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка